České lékařské komoře vadí, že od ledna by mělo být k dostání více léků bez předpisu. Ilustrační foto

České lékařské komoře vadí, že od ledna by mělo být k dostání více léků bez předpisu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Prezident lékařské komory hrozí Julínkovi trestním oznámením

  • 19
Prezident České lékařské komory Milan Kubek pohrozil ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi trestním oznámením. Vadí mu návrh, podle kterého by se od ledna 2009 měla výrazně rozšířit skupina léků, které by byly k dostání bez lékařského předpisu.

Česká lékařská komora pohrozila trestním oznámením i řediteli Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Martinu Benešovi.

"ČLK zásadně nesouhlasí s návrhem zavádět kategorii léčiv 'přípravky vydávané bez lékařského předpisu s omezením', který nemá medicínské opodstatnění a je velmi nebezpečný pro pacienty," zdůvodnil Kubek.

Podle ČLK by v případě schválení nemohli lékaři nést zodpovědnost za zdravotní stav svých pacientů ani za případné komplikace, které by byly léčbou způsobené. Ministra proto vyzval, aby "tomuto nebezpečnému experimentu" zabránil.

Podle ministerstva ale není pro obavy důvod. "Vyhrožovat trestním oznámením je křečovitá snaha udělat něco silného před volbami a poštvat proti sobě lékaře a lékárníky," řekl ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Podle Kubka přinese nová úprava jen zisky farmaceutickým firmám. Ročně to prý budou navíc dvě miliardy korun. "Pokud zvítězí zájem farmaceutických lobby, nezbude mi nic jiného, než podat trestní oznámení na ředitele SÚKL a ministra zdravotnictví z důvodu podezření ze spáchání trestního činu obecného ohrožení," prohlásil Kubek.

Změnu vydávání léků zavádí nový zákon. Státní ústav pro kontrolu léčiv na začátku září oslovil odborníky s otázkou, jaké léky by se do volného prodeje s omezením měly dostat a za jakých podmínek.

U většiny přípravků budou lékárníci muset pacienta vyzpovídat, či dokonce vyšetřit. A vydají mu ve většině případů jen takový lék, který mu už dříve prokazatelně předepsal jeho lékař.  - čtěte Místo receptu postačí u některých léků občanka

Všechny články k reformě zdravotnictví


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video