Skleněná kropenka studentky UMPRUM Anny Martinkové byla předávána u příležitosti návštěvy předsedy vlády České republiky Petra Fialy ve Spojených státech amerických v dubnu 2024 jako dar americkému prezidentovi Joe Bidenovi. | foto: Anna Martinková

Fotografie Havla a skleněná kropenka. Fiala zabalil osobní dárky pro Bidena

  • 48
Premiér Fiala se chystá během své návštěvy Washingtonu darovat americkému prezidentovi Joe Bidenovi zarámovanou fotografii Václava Havla s Madeleine Albrightovou a také skleněnou kropenku, jejíž autorkou je studentka Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM).

„Do Bílého domu poveze premiér Petr Fiala zarámovanou fotografii Václava Havla s Madeleine Albrightovou od Havlova dvorního fotografa Oldřicha Škáchy,“ uvedla premiérova mluvčí Lucie Ješátková. „Fotografie byla pořízena v Praze v říjnu roku 2003,“ dodala.

„Dále pan premiér předá světle modrou skleněnou kropenku studentky Anny Martinkové z UMPRUM z ateliéru Ronyho Plesla, která vznikla v každé barvě pouze v limitovaném počtu jednoho kusu.

Má připomínat krásu a důstojnost staveb barokní gotiky i vzdávat hold genialitě Santiniho. „Premiér rád dává příležitost českým studentům,“ uvedla mluvčí.

Kropenka z taveného broušeného skla je velká 14x35 centimetrů a váží osm kilogramů. Stala se součástí stálé sbírky v Glasmuseum Lette v Německu a získala ocenění Národní ceny za studentský design 2023 v kategorii Dobrý design.

Premiér Petr Fiala přiletěl do Washingtonu. Čeká ho CIA, Bílý dům i Kongres

Premiér Petr Fiala přiletěl v pondělí krátce před 02:00 SELČ na dvoudenní návštěvu Washingtonu. Má na programu setkání s prezidentem Joem Bidenem, se kterým by měl jednat o bezpečnostní spolupráci, podpoře Ukrajiny, vzájemných ekonomických vztazích či jaderné energetice. Tématem bude i poslední vývoj na Blízkém východě, kde se Izrael stal terčem íránského dronového a raketového útoku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video