Odchod Stanislava Grosse mě nepřekvapil, tvrdí premiér Jiří Paroubek.

Odchod Stanislava Grosse mě nepřekvapil, tvrdí premiér Jiří Paroubek. | foto: David Neff, MF DNES

Premiér: Když mě vyzvou, já to přijmu

  • 769
Odchod Stanislava Grosse z čela sociální demokracie je podle premiéra Jiřího Paroubka i výzvou k "očistě" české politiky. Podobně by se podle něj měli zachovat i další politici - Topolánek, Tlustý, Kalousek. I u nich jsou podle Paroubka nejasnosti při pořízení jejich bytu.

Co říkáte na odchod Stanislava Grosse z čela strany? Nebudete nyní muset svolat mimořádný sjezd?
To rozhodně ne. Myslím si, že to znamená odchod jednoho, byť důležitého funkcionáře, ale strana má navolené všechny své struktury a výkon funkce předsedy převezme Bohuslav Sobotka. Chtěl bych k tomu říci jednu věc. I když nevěřím všem těm vykonstruovaným spojením, která byla spjata s osobou Stanislava Grosse, tak jeho odchod je výzvou k očistě české politiky, protože stejným způsobem by měli reagovat pánové Kalousek, Topolánek i Tlustý. Nejasnosti v těch jejich bytových záležitostech byly totiž větší než v případě Stanislava Grosse.

Překvapilo vás Grossovo rozhodnutí právě v této chvíli odejít?
Nepřekvapilo, už jsem to nějakou dobu věděl. Já jeho rozhodnutí chápu, protože už nemá vnitřní sílu čelit těm útokům, které na něj byly, kdekdo se do něj snaží kopnout. Pokud ho v budoucnu chceme využít, a já myslím, že určitě ano, že jeho doba ještě přijde, tak je dobré tu královnu stáhnout, kdybych to řekl šachovou terminologií. Osobně je mi to líto, a pokud se bude chtít jednou vrátit a já ještě v té době budu mít vliv v sociální demokracii, tak uvítám jeho návrat.

Vy jste zatím mluvil o tom, že by vláda měla vydržet do konce roku, pan Gross tu dobu ještě zkrátil, když ve své rezignační řeči mluvil o době do prvního čtení rozpočtu.
Tak já jsem to řekl jasně. Jestli lidovci chtějí odejít, tak ať klidně odejdou. Ať nechají pánové Kalousek a Topolánek svých zákulisních intrik, a jestli mě vyzvou k předčasným volbám, tak já tu výzvu přijmu.

Vy byste opravdu byl pro předčasné volby?
Pokud oni je budou chtít vyvolat, budou na nich trvat a budou blokovat jednání Sněmovny při přijímání některých zákonů, jako je zákoník práce, tak s tím nemám problém. Příští volby, ať už v řádném nebo mimořádném termínu, vyhraje ČSSD.

Levice ve Sněmovně, tedy sociální demokracie a KSČM, však má tu sílu, aby předčasné volby zablokovala. Není to tedy jen gesto?
Když mě vyzvou ODS a lidovci, já tu výzvu přijmu hned zítra. Předčasné volby by podle mě mohly být třeba někdy v únoru příštího roku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video