PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, kdo je kdo ve druhé Babišově vládě

  • 35
Ve středu jmenoval prezident Miloš Zeman menšinovou vládu premiéra Andreje Babiše složenou ze zástupců ANO a ČSSD. Oproti prvnímu Babišovu kabinetu v ní zasedlo šest nováčků, Lubomír Metnar se pak přestěhoval z vnitra na obranu.
Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě vládu premiéra Andreje Babiše....

Vláda má prozatím třináct ministrů, protože vedením ministerstva zahraničí je pověřen první místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček. Kromě čtveřice sociálních demokratů, Jana Hamáčka, Petra Krčála, Miroslava Tomana a Antonína Staňka, se v novém Babišově kabinetu objevily i dvě nové ministryně, spravedlnost vede Taťána Malá a průmysl Marta Nováková.

Naopak staronovými tvářemi ve vládě jsou místopředseda kabinetu a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně financí Alena Schillerová, ministr dopravy Dan Ťok, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr školství Robert Plaga a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Exministr vnitra Lubomír Metnar se v nové Babišově kabinetu přesunul na post ministra obrany.

Podívejte se na profily jednotlivých ministrů.

Jan Hamáček ministerstvo vnitra a ministerstvo zahraničí

Jan Hamáček se narodil 4. listopadu 1978. Studoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy obor překladatelství/tlumočnictví v kombinaci s ekonomií, své studium na vysoké škole nicméně nedokončil.  

Jan Hamáček se ujal resortu ministerstva zahraničních věcí. (28. července 2018)

Členem ČSSD je od roku 2001, od roku 1998 byl členem Mladých sociálních demokratů, kterým v letech 2002 až 2006 předsedal. V minulosti byl též šéfem české delegace při Parlamentním shromáždění NATO. Členem strany ČSSD od roku 2001.  Ve volebním období 2010 až 2013 byl stínovým ministrem obrany ČSSD, v roce 2010 působil také jako ústřední volební manažer ČSSD. 

V roce 2006 byl poprvé zvolen do Sněmovny. Ve volbách 2017 svůj poslanecký mandát obhájil a v listopadu 2017 byl zvolen místopředsedou Sněmovny. Od března 2015 byl místopředsedou ČSSD, v únoru 2018 se stal jejím předsedou. 

Mimo svoji politickou kariéru má za sebou práci v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto či jako překladatel z angličtiny. Mluví plynule anglicky, španělsky, německy a francouzsky, ovládá také základy ruštiny a polštiny. Je ženatý, se svou manželkou Kamilou má syny Lukáše a Matyáše. Zajímá se o historii, baví ho jízda na kole a rád hraje squash.

Od června 2018 zastává také post prvního místopředsedy vlády. 

Richard Brabec ministerstvo životního prostředí

Brabec se narodil 5. července 1966. Svůj magisterský titul získal na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Aktivně se politicky zapojil již v období po 17. listopadu 1989. Svobodných voleb se poprvé zúčastnil jako člen Občanského fóra, jehož organizaci v Kladně spoluzakládal.

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Stal se zde zastupitelem města a v této funkci vydržel i jako člen ODS, do níž přestoupil v roce 1991, se stranou se rozloučil o šest let později, kdy ji poškodila aféra kolem vlastního financování. Krátce byl členem Unie svobody, kandidoval jako nestraník také za koalici US-DEU. 

Zastupitelem Středočeského kraje se stal v roce 2000, ve funkce však byl pouze jedno období a neuspěl ani v komunálních volbách roku 2002. V průběhu politické kariéry byl zároveň členem představenstev soukromých podniků Spolana, Agrobohemie, Unipetrol Trade nebo Lovochemie. Pracoval také jako generální sekretář Českomoravské komoditní burzy Kladno.

Členem hnutí ANO je od roku 2012, jejím místopředsedou od února 2017. Zastával také post místopředsedy vlády poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odvolal vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše.

Ve funkci ministra životního prostředí prosadil „kotlíkové dotace“ na výměny starých kotlů za nové, ekologické, nebo dotační program Dešťovka, který podporuje využívání dešťové vody anebo použité vody ze sprch.

Je ženatý a má dva syny.  Označuje se za „srdcem ekologa a rozumem ekonoma“.

Alena Schillerová ministerstvo financí

Alena Schillerová se narodila 18. března 1964. Vystudovala právnickou fakultu dnešní Masarykovy univerzity, kde získala i titul PhD. 

Ministryně financí Alena Schillerová

Celý profesní život se věnuje daňové problematice. V roce 1991 začínala jako právnička na Finančním úřadě Brno-venkov, v letech 2006 až 2012 tento finanční úřad vedla. Krátce působila jako zástupkyně ředitele a vedoucí odboru metodiky a výkonu daní jihomoravského krajského finančního úřadu. Byla také ředitelkou odboru právního a daňového procesu Generálního finančního ředitelství.

Na ministerstvu financí se pohybuje od ledna 2016, začínala jako náměstkyně ministra financí pro daně a cla. Během vládní krize v květnu 2017 kvůli korunovým dluhopisům tehdejšího ministra financí Andreje Babiše a jeho ovlivňování médií se o ní spekulovalo jako o možné nástupkyni v čele resortu financí. Premiér Sobotka její nominaci však odmítl. Ministryní se tak stala až v první vládě Andreje Babiše a je i v té druhé.

Jako ministryně financí představila vládou schválený návrh rámce státního rozpočtu na příští rok se schodkem 50 miliard korun. Podle ní je schodek 50 miliard Kč nepřekročitelný.

Od roku 1994 externě působí na katedře finančního práva a národního hospodářství Právnické fakulty Masarykovy univerzity, je členka Vědecké rady Fakulty podnikatelské VUT v Brně. Je vdaná a má dvě děti. Mezi své koníčky řadí lyžování a četbu.

Lubomír Metnar ministerstvo obrany

Současný ministr obrany se narodil 6. října 1967. Při zaměstnání vystudoval Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity. 

Ministr obrany Lubomír Metnar

Metnar pracoval u policie již od roku 1988, kdy nastoupil do pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti. Od roku 1992 pracoval u severomoravské kriminálky, kde vyšetřoval nejzávažnější trestnou činnost. Mimo jiné se podílel na odhalení pachatelů rasově motivovaného žhářského útoku ve Vítkově, při němž byla v dubnu 2009 těžce popálena malá dívka.

Po odchodu od policie v roce 2011 nastoupil jako bezpečnostní manažer do společnosti Vítkovice, v červenci 2013 začal pracovat na ministerstvu vnitra jako náměstek pro vnitřní bezpečnost. Z úřadu odešel v červenci 2014, vrátil se zpátky do Vítkovic, kde byl až do jmenování ministrem vnitra v roce 2017 šéfem bezpečnosti. V minulosti mimo jiné zasedal v dozorčí radě mateřské společnosti Vítkovice a v dozorčí radě firmy Vítkovice Heavy Machinery.

Ministerstvo vnitra pod Metnarovým vedením provedlo řadu personálních změn, Metnar například odvolal generálního ředitele České pošty Martina Elkána, vláda na jeho návrh zprostila funkce ředitele civilní rozvědky (ÚZSI) Jiřího Šaška.

Taťána Malá ministerstvo spravedlnosti

Taťána Malá se narodila 1. října 1981.  Je absolventka Mendelovy univerzity v Brně, kde studovala ekonomiku, a Panevropské vysoké školy v Bratislavě. Tam se věnovala právu. Podle Lidových novin se s titulem z této instituce nicméně nemá uchazeč šanci stát v Česku koncipientem či advokátem.

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá

Od října 2017 je poslankyní ve Sněmovně. Dříve pracovala jako právnička a mediátorka či jako pedagog na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického v Brně. Byla také společník ve firmě All 4 Law. V současnosti je stále na postu zastupitelky a náměstkyně hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast majetku a investic. Podle webu Echo24.cz se Malá v roce 2013 dvakrát pokoušela složit zkoušky na insolvenčního správce, avšak neuspěla. 

Členkou hnutí ANO 2011 se stala v roce 2013, je předsedkyní ANO v Jihomoravském kraji.  Malá se proslavila zejména jako horlivá zastánkyně stranického šéfa Babiše v kauze Čapí hnízdo. „O vině a trestu rozhoduje soud. To rozhodně. Jen se ale pojďme bavit o tom, zda je opravdu nutné, aby ten soud rozhodoval teď. Co brání tomu, aby se řešení té kauzy posunulo o čtyři roky, nebo prostě do doby, než budou nové volby? Co se stane?“ řekla jako místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru v rozhovoru pro Info.cz letos v lednu.

Ve Sněmovně je mimo jiné místopředsedkyní mandátového a imunitního výboru a členkou ústavně právního výboru. Je podruhé vdaná, manželem je Ondřej Malý, advokát a insolvenční správce. Má dvě dcery a syna. Ke svým zájmům Malá řadí lyžování, cestování a četbu.

Marta Nováková ministerstvo průmyslu a obchodu

Marta Nováková je podnikatelka a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu, druhého největšího zaměstnavatelského svazu v Česku. Absolventka Vysoké školy báňské v Ostravě v roce 1979 začala pracovat v ostravském obchodním domě Prior, kde se postupně vypracovala až na náměstkyni.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková

V roce 1991 se podílela na založení společnosti Sluno Corporation, od roku 1998 je majitelkou a předsedkyní představenstva IT firmy U&Sluno a od roku 2013 ředitelkou a spolumajitelkou společnosti Language Planet. V roce 2016 byla vyhlášena Manažerkou roku.

Nováková je rovněž členkou představenstva a viceprezidentkou Hospodářské komory ČR. Televizní diváci ji mohou znát z pořadu České televize Den D, v němž vystupovala v roli investora.

Nováková, která má v chystané koaliční vládě s ČSSD vystřídat ve funkci ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera (za ANO), považuje za své priority omezení byrokracie pro podnikatele, rozhodnutí o dostavbě jaderných bloků či posílení oblasti služeb a obchodu. Na ministerstvu chce vytvořit sekci pro služby a maloobchod. Podnikatelské svazy i odborníci v energetice její nominaci uvítali. Oceňují, že do čela resortu přichází člověk z byznysu.

Petr Krčál ministerstvo práce a sociálních věcí

Narodil se 20. srpna 1964 ve Velkém Meziříčí. Absolvoval Střední odborné učiliště strojírenské ve Žďáru nad Sázavou, později si dodělal maturitu na středním odborném učilišti elektrotechnickém a mezi roky 2003 a 2007 získal i diplom ze sociální pedagogiky. Později vystudoval ještě andragogiku a řízení lidských zdrojů.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál

Předtím, než začal podnikat v oblasti ekonomického a organizačního poradenství, pracoval jako technik ve strojírnách a slévárnách. Působil jako asistent Karla Černého, poslance za ČSSD a jako tajemník a poradce ministra obrany ČR.

Před listopadem 1989 vstoupil do KSČ, od roku 1996 je členem ČSSD. V minulosti několikrát kandidoval v komunálních volbách, do vyšší politiky vstoupil, když byl v roce 2008 zvolen do Zastupitelstva Kraje Vysočina a také radním kraje pro sociální oblast, protidrogovou prevenci a multikulturní spolupráci.

Na post ministra práce kandidoval už v roce 2014, ale nominace se kvůli osobním důvodům vzdal. Ministryně práce Michaela Marksová ho pak jmenovala svým politickým náměstkem, odkud poté přešel na pozici náměstka ministra pro lidská práva, kde působil až do prosince loňského roku.

Je ženatý a má tři dcery.

Dan Ťok ministerstvo dopravy

Rodák z Uherského Hradiště vystudoval fakultu strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně.

Ministr dopravy Dan Ťok

Začínal v První brněnské strojírně, kde v letech 1983 až 1996 prošel řadou funkcí od konstruktéra, projektového manažera, ředitele divize až po generálního ředitele. V letech 1996 až 1999 byl generálním ředitelem společnosti ABB Energetické systémy, poté vedl tři roky českou a slovenskou pobočku koncernu Alstom.

Mezi roky 2003 až 2006 byl předsedou představenstva Jihomoravské plynárenské a poté dva roky vedl KKCG Industry miliardáře Karla Komárka. V únoru 2008 nahradil v čele Skansky jejího dlouholetého šéfa Zdeňka Burdu.

Ťok v minulosti vystupoval proti údajným machinacím kolem zadávání stavebních zakázek, kritizoval i ministerstvo dopravy, se kterým Skanska vedla několik sporů. V červenci 2014 byl Ťok zvolen prezidentem Americké obchodní komory v ČR, předtím v komoře vedl mj. platformu pro transparentní veřejné zakázky.

Ťokova nominace do čela ministerstva dopravy se stala předmětem kritiky kvůli možnému střetu zájmu, jeho kandidaturu proto zvažoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nakonec podle předsedy vlády rozhodla Ťokova dobrá pověst člověka aktivně vystupujícího proti netransparentním veřejným zakázkám.

V květnu 2018 řekl, že zvažuje konec svého vládního působení z důvodu stupňujících se požadavků komunistů a malé podpory hnutí ANO v prosazování tendru na výběr mýta. Babiš ho však na začátku června podpořil a do nové vlády opět navrhl.

Miroslav Toman ministerstvo zemědělství

Miroslav Toman je podnikatel v oblasti zemědělství a od roku 2007 také prezident Potravinářské komory. Od března 2014 do roku 2017 byl i prezidentem Agrární komory.

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Do politiky vstoupil v roce 2002. Tehdy se stal náměstkem ministra zemědělství, jako ministr resortu poprvé působil v roce 2013 ve vládě Jiřího Rusnoka. Jako vhodného kandidáta na post ministerstva zemědělství ho ČSSD schválilo v květnu.

Narodil se v roce 1960 v Žatci. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze, kde později působil jako odborný asistent. Jako ministr zemědělství působil už jeho otec, a to ve Štrougalově vládě v 80. letech.

Je ženatý a má tři děti.

Adam Vojtěch ministerstvo zdravotnictví

Narodil se v roce 1986 v Českých Budějovicích. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a mediální studia na tamní Fakultě sociálních věd.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

V letech 2013 až 2014 působil jako právník ve společnosti MAFRA, v červnu 2014 se stal tajemníkem na ministerstvu financí. Pracoval také jako poradce předsedy hnutí ANO Andreje Babiše pro zdravotnictví. V letech 2012 až 2018 byl členem ODS, od roku 2014 měl členství pozastavené, v pondělí pak strana Vojtěchovi členství zrušila. Ministr zdravotnictví tvrdí, že od konce studií neplatil členské příspěvky, tudíž už členem strany ani nebyl.

„ODS má evidentně nepořádek v evidenci členů. Od konce studií neplatím příspěvky a bylo mi řečeno, ze členství již dávno zaniklo,“ reagoval v pondělí Vojtěch (podrobnosti v článku ODS zrušila ministru Vojtěchovi členství kvůli spolupráci vlády s KSČM)

Koncertoval v dětských pěveckých sborech a vystupoval v dětských muzikálech. V roce 2005 se zúčastnil pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar, kde se dostal do semifinále. O rok později vydal hudební album Portugal.

Robert Plaga ministerstvo školství

Brněnský rodák Robert Plaga vystudoval veřejnou správu, finance, daně a účetnictví na Mendelově univerzitě, kde později získal i doktorát a stal se vedoucím Ústavu regionálního rozvoje a veřejné správy. Pracoval také jako ředitel Centra pro transfer technologií Mendelovy univerzity.

Ministr školství Robert Plaga

V prosince roku 2011 nastoupil na ministerstvo školství, kde se stal vrchním ředitelem sekce řízení operačních programů EU. Funkci na ministerstvu, které tehdy vedl Josef Dobeš, však brzy kvůli rozdílným představám o odborném vedení agendy opustil.

Do úřadu se vrátil v únoru 2015 jako politický náměstek za hnutí ANO, jehož členem je již od roku 2011. Má na starosti sekci vysokých škol, vědy a výzkumu. Post ministra školství, mládeže a tělovýchovy poprvé obsadil už v roce 2017, kdy ho do funkce jmenoval Miloš Zeman.

Klára Dostálová ministerstvo pro místní rozvoj

Absolventka Vysoké školy ekonomické v Praze Klára Dostálová se narodila 13. března 1971. Po studiích pracovala jako účetní, později jako úvěrová specialistka v České spořitelně. Na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje dva roky vedla Sekretariát Regionální rady NUTS II Severovýchod.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Souběžně s řízením Centra evropského plánování (CEP) poskytovala královéhradeckému krajskému úřadu konzultace o investicích. Námitku, že bere dva platy za jednu práci odmítla s tím, že v každé funkci vykonává jinou práci, nahrazuje i ředitelku investičního odboru, a kraji peníze naopak šetří.

Později Dostálová čelila kritice i za to, že souběžně s postem náměstkyně zastávala i funkci krajské zastupitelky, což je podle některých výkladů v rozporu se zákonem. V dubnu 2017 na post zastupitelky rezignovala.

V roce 2014 byla náměstkyní ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové. Na ministerstvu zůstala i po příchodu Karly Šlechtové.

Je dvojnásobnou držitelkou titulu Lady pro (2005, 2012) určeného ženám, které dokážou profesionálně spojit pracovní a osobní život. Je vdaná a má dvě děti.

Antonín Staněk ministerstvo kultury

Antonín Staněk je vytudovaný pedagog se zaměřením na český jazyk a občanskou nauku. Titul získal na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na pedagogické fakultě UPOL nyní působí jako vedoucí Katedry společenských věd a jako proděkan pro studijní záležitosti.

Ministr kultury Antonín Staněk

Dříve kandidoval v komunálních volbách, dvakrát se pokoušel za ČSSD dostat do Zastupitelstva Olomouckého kraje, ale neuspěl. V únoru letošního roku kandidoval na mimořádném sjezdu ČSSD na předsedu strany, avšak také neúspěšně.

Poslancem se stal v roce 2017. V květnu 2018 ho předsednictvo ČSSD schválila jako kandidáta na post miistra kultury.

Staněk je ženatý a má syna. Žije v Olomouci a angažuje se jako viceprezident Českého svazu házené a předseda Sředomoravského svazu házené.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video