ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

PŘEHLEDNĚ: Interaktivní mapa se školami v Česku, počet zájemců i statistiky

  • 11
Deváťáci už vybírají, na jaké střední škole budou pokračovat. V prvním přijímacím kole mohou zájemci podat dvě přihlášky na obory, kde není potřeba talentová zkouška. Tam, kde talentová zkouška byla, byl termín do konce listopadu. MF DNES a iDNES.cz každoročně přináší kompletní seznam gymnázií, odborných škol a učilišť v jednotlivých krajích v interaktivní mapě.

Výběr střední školy směřuje absolventy devátých tříd k budoucímu povolání. Vybírat by proto měli pečlivě. Jednou z nejdůležitějších částí při přechodu na střední školu je úspěšné složení zkoušek, ale prvně je třeba si správně vybrat obor.

Díky interaktivní mapě si můžou zájemci podle priorit vybrat okresy a typy škol, kde chtějí se střední školou navázat. Podívejte se tedy na možnosti, které se v Česku nabízí.

APLIKACE: Interaktivní vyhledávání škol

Možností je hodně. Od učebních oborů jako je mechanik či zedník, přes maturitní typu elektrotechniky nebo obchodní akademie, až po gymnázia. Pro lepší orientaci je třeba na interaktivní mapě využít filtrů například podle okresu či města, a seznámit se s nabídkou škol, které se objeví.

Na základě výběru se pak objeví všechny školy, které odpovídají zadání ve filtru. Součástí jsou i údaje o počtu přijímaných žáků, kolik se jich přihlásilo v loňském roce a kolik jich škola také nakonec přijala.

Přihlášky pro studium na střední škole mohou zájemci podat do 1. března. Na obory s talentovými zkouškami šly podávat jen do loňského listopadu. 

V dalších kolech mohou končící žáci devátých tříd podat neomezený počet přihlášek. České školství v loňském roce výrazně zasáhla světová pandemie koronaviru. Několik měsíců se učilo distančně, výuka na dálku v některých třídách pokračovala i po Novém roce.

Jednotná přijímací zkouška letos nebude, rozhodlo ministerstvo

Několik let se koná jednotná přijímací zkouška. Letos se ale konat nemusí. Ředitel školy může rozhodnout o jejím nahrazení školní přijímací zkouškou.

Další výraznou novinkou pro rok 2021 je, že pokud počet přihlášek do konkrétního oboru nebude přesahovat plánovaný počet pro přijetí uchazečů, může ředitel školy rozhodnout o nekonání jednotné nebo i školní přijímací zkoušky. Takové možnosti ale musí být řečeny v kritériích pro přijetí, které jsou dostupné na školním webu do 31. ledna 2021.

Rozhodnutí o nekonání přijímacích zkoušek musí škola zveřejnit na svém webu do 8. března 2021. Školní přijímací zkoušky bude letos možné skládat i distanční formou.

Přehled nabídky škol a oborů byl připraven na základě údajů poskytnutých Národním pedagogickým institutem ČR. Na jeho webu www.infoabsolvent.cz můžete nejen o vybraných školách či oborech získat další informace, ale absolvovat i orientační Profitest zájmů či zhlédnout filmové ukázky povolání k seznámení s méně známými obory.

Rovněž zde najdete množství informací o uplatnění absolventů na trhu práce (míry nezaměstnanosti) a o profesích, které zaměstnavatelé potřebují. Je zde i sekce podporující kariérní rozhodování žáků se zdravotním postižením či znevýhodněním (rady pro volbu vhodného oboru). Významná je i sekce „Jak na to“ uvádějící rady a doporučení k procesu rozhodování o studiu a přechodu do školy či na trh práce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video