(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Zima se uvede deštěm a nebezpečnou ledovkou. Na Vánoce bude až 10 stupňů

  • 94
První den astronomické zimy bude v Čechách většinou deštivý. Na Moravě bude sněžit, během dne však přejde i tam sněžení v déšť. Při teplotách kolem nuly bude déšť na podchlazeném povrchu namrzat a tvořit nebezpečnou ledovku, která hrozí nejvíce v ranních a dopoledních hodinách, ale na východě území, kde teploty vystoupí jen na -1 až +3 stupně Celsia, přetrvá riziko až do odpoledních hodin.

V pátek se sněžení ještě vrátí, v severovýchodní polovině území se sněhové vločky objeví i v nížinách, ale ne na dlouho.

Výstraha před ledovkou

Český hydrometeorologický ústav vydal na čtvrtek výstrahu před ledovkou. Platí pro ZlínskýOlomouckýMoravskoslezský kraj od 10:30 do 17:00. Komunikace budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.

„Období vánočních svátků bude větrné a teplé, ojediněle může mrholit, sněžit nebude ani na horách. Na Štědrý den se budou nejvyšší teploty pohybovat nejčastěji mezi 6 až 10 stupni a mrznout nebude ani v noci,“ informuje meteoroložka Jana Hujslová.

O prvním a druhém svátku vánočním se může přechodně objevit i polojasná obloha, teploty se ale většinou udrží nad nulou a maxima budou nejčastěji mezi 4 až 9 stupni.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, zpočátku v Čechách, postupně na většině území občasný déšť nebo mrholení, místy i mrznoucí s tvorbou ledovky. Na Moravě a na jihu a východě Čech zpočátku sněžení, v Beskydech sněžení až do večera. Večer bude srážek ubývat. Nejvyšší teploty dosáhnou 2 až 6 stupňů, na východě -1 až +3 stupňů, v tisíci metrech na horách kolem 2 stupňů, v Beskydech -1 stupeň.

Zima začíná

Zatímco pro meteorology začala zima už 1. prosince, z astronomického hlediska ji ve čtvrtek odstartuje zimní slunovrat, který nastane v 17:28.

V noci na pátek očekáváme zataženo až oblačno, místy přechodně i polojasno. Ojediněle se vyskytnou přeháňky, na horách na severu a severovýchodě se místy objeví slabé sněžení. Nejnižší teploty budou +3 až -1 stupeň, při slabším větru až -3 stupně.

V pátek přes den bude oblačno až zataženo, ráno místy i polojasno. Ojediněle, na severu a severovýchodě místy, přeháňky. V polohách nad devět set metrů, v severovýchodní polovině území postupně i v nížinách, bude sněžit. Nejvyšší teploty dosáhnou 2 až 6 stupňů.

V sobotu očekáváme zataženo až oblačno, místy slabý déšť nebo mrholení. V polohách nad devět set metrů, v severovýchodní polovině území zpočátku i v nížinách, napadne sníh. Během dne se bude hranice sněžení od jihozápadu zvyšovat na dvanáct set metrů. Nejnižší noční teploty budou +3 až -1, na severovýchodě až -3 stupně, nejvyšší denní teploty 2 až 6 stupňů.

V neděli, tedy na Štědrý den, předpokládáme zataženo až oblačno, na horách místy, jinde jen ojediněle mrholení nebo slabý déšť. V noci klesne teplota nejdřív na 5 až 1 stupeň, pak se oteplí. Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 6 až 10 stupňů.

V pondělí očekáváme zataženo až oblačno, ojediněle mrholení. Později ojediněle až polojasno. Nejnižší noční teploty budou 5 až 1 stupeň, nejvyšší denní teploty 5 až 9 stupňů.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka: zataženo až oblačno, ojediněle mrholení a mlhy. Zpočátku místy, zejména v Čechách i polojasno. V závěru období místy déšť, který bude na horách přecházet do sněžení. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi +4 až -1, při vyjasnění až -3 stupni. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 3 až 8 stupňů, na Moravě zpočátku místy kolem 1 stupně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video