(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Očekávaný déšť může namrzat, na rozhraní Čech a Moravy hrozí ledovka

  • 8
Meteorologové varují před slabou ledovkou, která se v pátek dopoledne může tvořit ve východní části Čech a západní části Moravy. Důvodem je očekávaný déšť, který může na prochlazeném povrchu namrzat. Nejslunečnějším dnem tohoto týdne je čtvrtek, o víkendu bude oblačno a teplota zřídka překoná nulu.

Přes území Česka bude v pátek od severozápadu postupovat studená fronta. Výstraha před mrznoucím deštěm se týká částí Pardubického kraje, Vysočiny, Jihomoravského a Olomouckého kraje.

„Dešťové srážky, které dorazí během pátečních ranních a dopoledních hodin, proto mohou na prochlazeném povrchu namrzat a tvořit slabou ledovku,“ uvedli meteorologové.

Během noci se mrznoucí srážky mohou vyskytnout také na horách v Čechách, ale jen krátkodobě, než přejde déšť ve sněžení. Na ostatním území se očekávají noční teploty nad nulou, riziko mrznoucích srážek je proto minimální.

Ještě ve čtvrtek teplota dosáhne místy až k osmi stupňům. Hezké počasí však dlouho nevydrží – v pátek přijde oblačnost a ochlazení, o víkendu již teplota zřídka překoná nulu. Vyskytnou se i srážky, na horách sněhové. V pondělí se sice přechodně oteplí, další dny však budou opět chladné a oblačné.

„Čtvrtek by se měl stát nejméně oblačným a tudíž i nejslunečnějším dnem tohoto týdne. Očekává se totiž, že stávající nízká oblačnost se bude dále rozpouštět a na většině území během dne už bude převládat polojasno až jasno s teplotami 2 až 6 °C, v Čechách ojediněle až 8 °C. O víkendu, kdy k nám zesílí příliv studeného vzduchu od severozápadu, bude většinou oblačno až zataženo, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky,“ uvedl Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu

„V pondělí přejde přes Českou republiku od západu okluzní fronta a v dalších dnech bude počasí u nás ovlivňovat rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu. Proto, po přechodném pondělním oteplení, bude od úterý až do čtvrtka pokračovat chladné a převážně oblačné počasí se sněhovými srážkami, v nižších polohách i smíšenými nebo dešťovými,“ doplnil.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, během dne se pak bude obloha zejména v Čechách postupně vyjasňovat. Ojediněle se objeví mrznoucí mlhy. Večer bude na západě a severozápadě Čech přibývat oblačnosti a místy se objeví déšť, v polohách nad 800 m sněžení. Nejvyšší teploty budou 2 až 6 °C, v Čechách se mohou ojediněle vyšplhat až 8 °C. V 1000 m na horách se budou nejvyšší teploty pohybovat kolem 4 °C. Na horách očekáváme silný vítr o rychlosti 10 až 15 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h).

V noci na pátek předpokládáme opačný vývoj počasí, tedy nejprve jasno až polojasno a později od severozápadu postupné přibývání frontální oblačnosti. Na Moravě se mohou místy objevit mrznoucí mlhy a déšť, ve výškách nad 800 m bude sněžit. Nejnižší teploty budou +3 až -1 °C, na Moravě klesnou při zmenšené oblačnosti až na -3 °C. V Čechách a ve Slezsku povane čerstvý jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h).

Na páteční den předpokládáme zataženo až oblačno. Pršet bude na většině území v Čechách a místy i na Moravě a ve Slezsku. Ve polohách nad 800 m očekáváme sněžení. Během dne bude oblačnost v Čechách, večer i na Moravě a ve Slezsku proměnlivá. Místy se objeví přeháňky, které budou v polohách nad 500 m a večer i v nižších polohách sněhové. Nejvyšší teploty budou mezi 3 až 7 °C, na Moravě místy kolem 2 °C. V Čechách a ve Slezsku očekáváme čerstvý jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách na severu a severovýchodě kolem 20 m/s (70 km/h).

Sobota přinese zataženou až oblačnou, místy přechodně polojasnou oblohu. Na některých místech se může objevit občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 0 až -4 °C, nejvyšší denní teploty pak mezi -2 až +2 °C. Bude foukat mírný, během dne většinou čerstvý západní až severozápadní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Na neděli předpokládáme zpočátku oblačno až zataženo. Místy, zejména na horách, očekáváme občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Obloha se ale bude postupně projasňovat a srážky se budou objevovat jen ojediněle. Nejnižší noční teploty budou -2 až -6 °C, nejvyšší denní teploty pak -2 až +2 °C. Bude foukat mírný západní vítr 3 až 7 m/s, který se bude postupně měnit na jihozápadní až jižní.

V pondělí bude oblačno až zataženo, zpočátku místy polojasno. Postupně se na většině území objeví občasné sněžení, později se budou sněhové srážky vyskytovat jen nad v polohách nad 600 m. Ojediněle se mohou objevit srážky mrznoucí. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi -2 až -6 °C, nejvyšší denní teploty mezi -1 až +3 °C. Povane mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Od úterý do čtvrtka bude oblačno až zataženo, jen přechodně polojasno. Místy se objeví občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. V nižších polohách se bude jednat i o srážky dešťové nebo smíšené. Nejnižší noční teploty
budou 0 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +4 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video