Slunce zapadající nad stále ještě zamrzlým jezerem Chomoutov na Olomoucku. (4. února 2019) | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Výrazného oteplení se dočkáme až koncem týdne, čekají nás mrazivé noci

  • 12
Po jarním víkendovém počasí bude začátek týdne nepříjemně mrazivý. Noční a ranní teploty klesnou až na minus 9 stupňů Celsia. Denní teploty se budou pohybovat okolo 2 až 6 stupňů. Na některých místech bude i sněžit. Na konci týdne se však výrazně oteplí.

„Od středy až do konce týdne bude převažovat málo oblačné počasí a většinou beze srážek, pouze v pátek se mohou zejména na severu místy vyskytnout přeháňky, které budou už jen na horách sněhové. Nejmrazivější nocí tohoto týdne bude pravděpodobně noc na středu, kdy teploty klesnou na -3 až -7 stupňů Celsia,“ uvedl meteorolog Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

V pondělí bude zpočátku na jihovýchodě oblačno až zataženo a místy občasné sněžení, jinak meteorologové očekávají převážně proměnlivou oblačnost, na severu a severovýchodě místy, jinde jen ojediněle sněhové přeháňky.

Nejvyšší teploty 2 až 6 stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách kolem -4 stupňů. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 metrů za sekundu, na Moravě a ve Slezsku čerstvý vítr 4 až 8 metrů za sekundu, místy s nárazy kolem 15 metrů za sekundu.

Noc na úterý přinese převážně oblačnou oblohu, v jihovýchodní polovině území bude zpočátku až skoro jasno. Od severozápadu postupně místy sněhové přeháňky. Nejnižší teploty -1 až -5 stupňů Celsia, na jihu a východě místy kolem -7 stupňů. Vát by měl slabý proměnlivý nebo severní vítr 1 až 4 metry za sekundu.

V úterý bude převážně oblačno a místy by mělo sněžit. K večeru od severozápadu meteorologové očekávají ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 2 až 6 stupňů Celsia. Slabý, přes den mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 metrů za sekundu.

Do Velikonoc nás čeká aprílové počasí, poté se oteplí a ubude srážek

Ve středu předpověď počítá s jasnou až polojasnou oblohou. Nejnižší noční teploty -3 až -7 stupňů Celsia, ojediněle až -10 stupňů. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 stupňů Celsia. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 metry za sekundu.

Ve čtvrtek meteorologové očekávají jasno až polojasno, přes den na severu přechodně až oblačno. Nejnižší noční teploty by se měly pohybovat od -1 do -5 stupňů, ojediněle až -8 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 stupňů Celsia. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 metry za sekundu.

V pátek bude skoro jasno až polojasno, přechodně až oblačno. Na severu místy, jinde jen ojediněle přeháňky, nad 800 metrů sněhové. Nejnižší noční teploty 1 až -3 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 stupňů. Mírný západní vítr 2 až 6 metrů za sekundu.

Meteorologové ve výhledu od soboty do pondělí předpovídají jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 2 až -2 stupně Celsia, postupně 6 až 2 stupně. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 stupňů Celsia, postupně 14 až 18 stupňů.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video