ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Víkend přinese mrazivá rána i oteplení, na horách se ke sněhu přidá déšť

  • 0
Teploty ve čtvrtek ráno klesaly díky noční jasné obloze opět nízko. Jasno zůstane po většinu dne, v noci na pátek ale začnou přibývat mraky. Během víkendu se přidají i srážky. V nižších a středních polohách to bude déšť, na horách zpočátku sněžení. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Většinou jsme naměřili od -4 do -8 stupňů Celsia, na některých místech i pod -10 stupňů. Nejchladněji bylo ve čtvrtek ráno ve Volarech, kde teploty klesly pod -20 stupňů,“ uvedla meteoroložka Michaela Valachová z ČHMÚ.

Nejvíce srážek očekávají meteorologové v sobotu. Sněhové srážky pak mohou i na horách postupně přecházet v déšť. Mrazivá rána budou pokračovat do soboty, v neděli budou už i ranní minima většinou nad nulou.

Nejvyšší denní teploty v lokalitách mimo hory se budou pohybovat většinou nad nulou už od čtvrtka a postupně se budou zvyšovat. Ke konci týdne očekávají meteorologové teploty až 8 stupňů.

Více na Počasí iDNES.cz

Ve čtvrtek bude jasno, zpočátku se ojediněle může objevit mrznoucí mlha nebo nízká oblačnost. K večeru čekáme místy polojasno. Nejvyšší teploty vystoupí na 0 až 4 stupně Celsia, v 1000 m na horách bude kolem -4 stupňů. Vát bude mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, v západní polovině Čech slabý proměnlivý do 3 m/s, ve Frýdlantském výběžku a na horách na severu ještě zpočátku čerstvý 7 až 12 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h). Vítr bude později odpoledne slábnout.

V noci na pátek bude skoro jasno až polojasno, přechodně místy až oblačno. Nejnižší teploty -4 až -8 stupňů, při slabším větru a sněhové pokrývce kolem -11 stupňů. Slabý proměnlivý nebo jižní až jihozápadní vítr do 4 m/s, na severovýchodě zpočátku vítr mírný 3 až 7 m/s.

V pátek přes den meteorologové očekávají polojasno až oblačno, k večeru místy až zataženo. Nejvyšší teploty 2 až 6 stupňů. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

OBRAZEM: Hodně sněhu a slunečno. Na svazích v Peci začaly jarní prázdniny

V sobotu bude oblačno až zataženo, ojediněle, postupně místy se přidá občasné sněžení. V polohách pod 400 m, postupně pod 900 m déšť se sněhem nebo déšť. Ojediněle i srážky mrznoucí. Nejnižší noční teploty -1 až -5 stupňů Celsia, při slabším větru ojediněle až -8 stupňů. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 stupňů. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s.

V neděli by mělo být zataženo až oblačno a místy, postupně ojediněle déšť. V Čechách nad 1200 m, na Moravě a ve Slezsku nad 900 m sněžení. Nejnižší noční teploty 4 až 0 stupňů. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 stupňů. Mírný vítr západních směrů 3 až 7 m/s bude postupně slábnout.

V pondělí meteorologové očekávají zataženo nízkou oblačností a ojediněle mrholení nebo slabý déšť. Postupně se bude oblačnost částečně protrhávat. Nejnižší noční teploty +2 až -2 stupně. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 stupňů. Slabý proměnlivý nebo severozápadní vítr do 4 m/s.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka:
Zataženo nízkou oblačností a v noci ojediněle mlhy, i mrznoucí. Ojediněle mrholení. Zpočátku ojediněle, postupně místy jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty -1 až -5 stupňů Celsia, při nízké oblačnosti kolem +1 stupně. Nejvyšší denní teploty 5 až 10 stupňů, při nízké oblačnosti kolem 3 stupňů.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video