Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Na Valentýna zastudí na nose sněhové vločky, země zbělá až na konci týdne

  • 13
I na začátku týdne bude nad našim územím sněžit, žádné kalamity ale Češi čekat nemohou, sněhových vloček přibude jen decentně. Změnit by se to mohlo na konci týdne, kdy k nám studený vzduch přivane četnější sněhové přeháňky a teploty zůstanou i přes den pod nulou.

"Zvlněná fronta, která odděluje studený vzduch na severovýchodě od teplého na jihozápadě, postoupí z našeho území nad Ukrajinu a Polsko. Od čtvrtka ovlivní počasí nad Českou republikou tlaková níže, která k nám postoupí z Itálie. Přinese sněžení i déšť se sněhem," informovala Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Dodala, že o víkendu k nám bude proudit studený vzduch od severovýchodu, který s sebou přinese většinou sněhové srážky a teploty pod nulou.

V pondělí bude obloha zatažená až oblačná, ojediněle se objeví slabé sněžení nebo déšť se sněhem, ojediněle také mrznoucí mlhy. Nejvyšší denní teploty vystoupají na -1 až 3 stupně Celsia, na horách bude kolem -3. Vát bude mírný východní až jihovýchodní vítr.

Ani v úterý se počasí příliš nezmění. Bude oblačno až zataženo, ojediněle slabě zasněží nebou spadnou mrznoucí srážky. Noční teploty klesnou na -2 až -6 stupňů, na severovýchodě země bude při zmenšené oblačnosti i -9 stupňů Celsia. Denní teploty se budou pohybovat mezi jedním až minus třemi stupni.

Středa přinese oblačnou oblohu, ojediněle déšť se sněhem nebo mrznoucí srážky, ve výškách nad 700 metrů ojediněle zasněží. V noci se na teploměru objeví -3 až -7 stupňů, přes den naměříme -1 až 3 stupně Celsia. Vát bude mírný jihovýchodní vítr, na Českomoravské vrchovině může v nárazech místy dosáhnout až 55 kilometrů v hodině.

Čtvrtek má být podle meteorologů zatažený, občas bude sněžit, v polohách pod 600 metrů nad mořem se srážky promění na smíšené nebo dešťové, ojediněle též mrznoucí. V noci teploměry ukáží 0 až -4 stupně Celsia, přes den pak 1 až 5 stupňů.

"Od pátku do konce týdne bude zataženo až oblačno, místy očekáváme sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou na -2 až -6 stupňů, v dalších dnech na -6 až -10 stupňů. Nejvyšší denní teploty se budou v pátek a o víkendu pohybovat mezi -4 až 1 stupněm," doplnila meteoroložka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video