počasí: polojasno | foto: Profimedia.cz

V noci na pátek hrozí silné bouřky. Teploty vyšplhají až na 35 stupňů

  • 4
Čtvrteční teploty mohou vyšplhat na 32 °C, v pátek až na 35 °C. V noci na pátek hrozí silné bouřky s větrem o rychlosti až 90 km/h. Platí výstraha před nebezpečím požárů. O víkendu přijde studená fronta, která přinese přeháňky a bouřky. Ochlazování bude na začátku dalšího týdne i nadále pokračovat a počasí zůstane spíš deštivé.

Vzhledem k pokračujícímu teplému počasí zůstává v platnosti výstraha před velmi vysokými teplotami. V platnost vzešla také výstraha před silnými bouřkami v V Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji a před nebezpečím požárů, které se od soboty sníží díky očekávaným srážkám v sobotu a v dalších dnech

V příhraničí očekáváme během noci na pátek nebezpečí silného větru s nárazy o rychlosti kolem 70 km/h, na horách i kolem 90 km/h..V pátek odpoledne a v sobotu se mohou lokálně vyskytovat další silné, v sobotu i velmi silné bouřky.

Platí doporučení nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

Dnes (ve čtvrtek) bude jasno až polojasno. Ráno je oproti včerejšku chladnější, nejčastěji měříme 17 až 13 °C,“ uvedl pro iDNES.cz meteorolog Filip Smola. Večer v západní polovině území částečně přibyde oblačnosti a později se ojediněle objeví přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší teploty mezi 29 až 33 °C, v 1000 m na horách kolem 23 °C, na Šumavě okolo 26 °C. Vát bude klidný, postupně slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 4 m/s.

V noci na pátek očekávají meteorologové polojasno až oblačno, ve východní půlce území zpočátku až skoro jasno. V Čechách se ojediněle mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Nejnižší teploty mezi 21 až 17 °C. Vítr bude slabý proměnlivý o rychlosti do 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Více na Počasí iDNES.cz

V pátek přes den předpokládají oblačno až polojasno. Zpočátku ojediněle, postupně místy přeháňky nebo bouřky, které mohou být i silné. Nejvyšší teploty mezi 31 až 35 °C, na západě kolem 29 °C. Foukat bude slabý proměnlivý, postupně mírný jihozápadní až západní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s, který v bouřkách přechodně zesílí.

V sobotu očekávají meteorologové oblačno, místy přeháňky nebo i silné bouřky. Později bude od jihozápadu zataženo a srážky se budou vyskytovat častěji. Nejnižší noční teploty mezi 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty mezi 25 až 29 °C, na jihovýchodě území dosáhnou až 31 °C. Vítr bude slabý proměnlivý, postupně mírný jihozápadní až západní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s. Večer bude vítr slabší, v bouřkách ale přechodně zesílí.

V neděli bude zataženo až oblačno, na většině území se objeví přeháňky nebo občasný déšť, ve východní polovině místy i silné bouřky. Nejnižší noční teploty mezi 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty mezi 19 až 23 °C, na Moravě a ve Slezsku mezi 24 až 28 °C. Vát bude slabý, přes den mírný západní až severozápadní vítr ó rychlosti 3 až 7 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Pondělí přinese zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty mezi 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty mezi 18 až 22 °C. Foukat bude mírný severozápadní až severní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

Tropické teploty budou pokračovat až do čtvrtka, s víkendem přijde ochlazení

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka: Meteorologové očekávají zataženo a občasný déšť. Postupně bude oblačno až polojasno a místy přeháňky. Nejnižší noční teploty mezi 14 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty mezi 17 až 21 °C, postupně se zvýší na 21 až 25 °C.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video