ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Radek Vebr, MAFRA

Po deštivém začátku týdne se ve středu vyjasní, v noci bude mrznout

  • 0
Pondělí nám přinese hodně oblačné a deštivé počasí. Pršet bude hlavně ráno a dopoledne, vydatněji na horách na severu. Odpoledne se teploty budou pohybovat kolem deseti stupňů. Úterý se rovněž ponese ve znamení velké oblačnosti a srážek. Slunce se dočkáme ve středu, kdy bude místy polojasno až skoro jasno. Později se bude ochlazovat. Sněhové vločky se objeví zpočátku jen na horách, na severu a severovýchodě i v nížinách.

„Sluníčka si v pondělí skoro neužijeme, ale teploty se přesto budou odpoledne pohybovat kolem deseti stupňů. Ochlazování bude pokračovat hlavně v noci na středu, kdy se sněhové přeháňky objeví i v nížinách, postupně ale díky oblasti vysokého tlaku vzduchu mraky ubudou,“ říká meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Pavel Šimandl.

„Nejmrazivější bude málo oblačná noc na čtvrtek s teplotními minimy -2 až -6 stupňů,“ dodává.

Řidiči, pozor, meteorologové varují před ledem a sněhem na silnicích

V pondělí bude převážně zataženo, na většině území občasný déšť, zejména na horách na severu trvalejší a vydatnější. Během odpoledne od západu proměnlivá oblačnost a místy přeháňky. Na Moravě zpočátku ještě místy mlhy. Nejvyšší teploty 8 až 12 °C, v 1000 m na horách kolem 4 °C. Mírný, v Čechách a na Českomoravské vrchovině přechodně čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Večer bude vítr slábnout.

V noci na úterý bude proměnlivá oblačnost, místy přeháňky. Později na severu srážky četnější a nad 1100 m smíšené nebo sněhové. Nejnižší teploty se budou pohybovat od 6 až do 2 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s bude dále slábnout.

Více na Počasí iDNES.cz

V úterý bude zataženo až oblačno, od severu přechodně na většině území déšť nebo přeháňky, postupně nad 1100 m, večer od severu nad 600 m, na severu a severovýchodě i v nížinách srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty 6 až 10 °C. Slabý západní nebo severozápadní vítr 1 až 4 m/s se bude později odpoledne a večer měnit na mírný severní 3 až 7 m/s.

Ve středu čekáme zpočátku zataženo až oblačno a místy sněhové přeháňky. Během dne od severu místy polojasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, na severu a severovýchodě až -5 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný severní vítr 3 až 7 m/s, večer zeslábne a bude se měnit na jihozápadní.

Zima přijde postupně, míní pozorovatel počasí. Silničáři jsou připraveni

Ve čtvrtek meteorologové očekávají v noci a ráno většinou polojasno. Během dne od severozápadu přibývání oblačnosti, na horách místy déšť, zpočátku i mrznoucí. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v Čechách a ve Slezsku ojediněle až 8 °C. Mírný, postupně čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s.

V pátek bude podle předpovědi oblačno až zataženo. Od severu na většině území déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh postupně srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí: převažovat bude oblačno až zataženo. Na většině území déšť nebo přeháňky. Od středních poloh budou srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 8 °C.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video