Zasněžená dopravní značka u nájezdu na dálnici D1 poblíž Větrného Jeníkova na Vysočině. (13. listopadu 2019) | foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Sníh o víkendu zasáhne i nižší polohy, udržet se může až půl dne

  • 10
Víkendové ochlazení s sebou přinese i sněhové srážky. Především v neděli a v noci na pondělí se bude sníh držet, podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by i v nižších polohách mohl vydržet až půl dne. Počasí tak ztíží situaci v dopravě.

„V pondělí ráno se dají očekávat problémy v souvislosti se sněžením popřípadě i tvorbou námrazy,“ uvedl meteorolog František Šopko z ČHMÚ.

Pozor by si tak měli dát především řidiči.

První vločky spadnou již v sobotu dopoledne. Současně s přílivem studeného vzduchu od severu klesnou teploty k bodu mrazu. V polohách pod 400 metrů půjde spíše o smíšené srážky, na horách místy napadne do pěti centimetrů sněhu. Odpoledne však začnou srážky od jihozápadu ustávat.

Sněhové srážky se vrátí až další den. K večeru se zejména v Čechách objeví občasné sněžení, z počátku v polohách pod 300 metrů i déšť se sněhem. Na horách napadne do tří centimetrů.

V noci z neděle na pondělí se pak začne od jihozápadu k východu přesouvat tlaková níže. V souvislosti s ní již bude sněžit na většině území. I v nížinách se bude sníh držet, a to v rozmezí několika hodin až půl dne.

Silničáři jsou však podle svých slov na sněžení připraveni. „Preventivní opatření jsme řešili už v srpnu, abychom nebyli překvapeni, že v zimě sněží,“ uvedl ve středu ministr dopravy Vladimír Kremlík. Na údržbu dálnic mají silničáři připraveno 183 sypačů, naskladněno je 45 tisíc tun posypové soli. Situace z minulé zimy by se tak podle Ředitelství silnic a dálnic opakovat neměla.

Zimní teploty kolem nuly se pak udrží i v průběhu příštího týdne. Noční teploty klesnou až k – 6 stupňům Celsia a zejména v první polovině týdne se budou ojediněle objevovat sněhové přeháňky. Denní teploty vyšplhají maximálně k pěti stupňům.

První letošní sníh napadl na začátku listopadu:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video