Babí léto (18. září 2023)

Babí léto (18. září 2023) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Léto neslábne, v úterý se čeká rekord a přes den až 29 stupňů, pak se ochladí

  • 18
Letní počasí vydrží i začátkem týdne, v pondělí a úterý budou nejvyšší teploty 27 stupňů, v Čechách až 29 stupňů. „V úterý se maxima můžou přiblížit i historicky nejvyšší teplotě zaznamenané na našem území v měsíci říjnu, což je 30,3 °C naměřených v Litvínovicích u Českých Budějovic 4. října 1929,“ uvedl meteorologové. Od středy se ochladí, přes den bude okolo 19 stupňů, ojediněle se objeví přeháňky.

V pondělí bude polojasno až jasno, na severovýchodě zpočátku až oblačno. Ráno a dopoledne na jihozápadě místy, jinde jen ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 23 až 27 °C, na severu a severovýchodě kolem 22 °C, v 1000 m na horách kolem 17 °C, na Šumavě kolem 21 °C. Slabý jižní až jihozápadní vítr 1 až 4 metrů za sekundu, říka Pavel Borovička, meteorolog Českého meteorologického ústavu.

Více na Počasí iDNES.cz

V noci na úterý lze očekávat polojasno až jasno. Postupně místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejnižší teploty 15 až 11 °C, v údolích ojediněle až 7 °C. Slabý jižní až jihovýchodní vítr 1 až 4 metrů za sekundu, ve Frýdlantském výběžku a ve Slezsku postupně mírný 3 až 7 metrů za sekundu.

V úterý přes den bude polojasno až jasno. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Večer v Čechách od severozápadu přibývání oblačnosti s přeháňkami, ojediněle i bouřky. Nejvyšší teploty 23 až 27 °C, v Čechách ojediněle až 29 °C.

Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 metrů za sekundu, ve Frýdlantském výběžku, na severu Moravy a ve Slezsku čerstvý 5 až 9 metrů za sekundu, místy s nárazy kolem 15 metrů za sekundu. Večer se vítr v Čechách bude měnit na čerstvý západní až severozápadní 5 až 9 metrů za sekundu s nárazy kolem 15 metrů za sekundu.

Ve středu očekávají meteorologové oblačno až polojasno, na horách ojediněle přeháňky. Jen zpočátku v noci až zataženo; a v jihovýchodní polovině území místy déšť. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C, na jihovýchodě kolem 12 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 metrů za sekundu bude večer slábnout a měnit se na jihozápadní.

Letní počasí vydrží do pátku, pak přijde déšť. V pondělí se zase oteplí

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, na severu území ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C, na jihu Moravy až 21 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 5 metrů za sekundu.

V pátek bude oblačno až polojasno, na severu a severovýchodě ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 metrů za sekundu.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:

Jasno až polojasno, ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 8 až 3 °C, postupně 12 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 21 °C, při celodenním slunečním svitu postupně kolem 23 °C.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video