Sníh, zima, silnice, vánice

Sníh, zima, silnice, vánice

Předpověď hlásí déšť a sníh, dál bude hrozit ledovka

  • 21
Na silnicích se bude nejméně do zítřka tvořit ledovka. V jihozápadní polovině Česka bude pršet, na severovýchodě sněžit a srážky budou namrzat. Meteorologové doporučují řidičům nevyjíždět, pokud nemusí. Opatrní by měli být rovněž chodci.

"V noci a ráno se ještě místy vyskytnou přeháňky, které budou v polohách pod pět set metrů nad mořem smíšené nebo dešťové, opět s možností tvorby ledovky," uvádí Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

Výstraha platí pro všechny kraje, liší se pouze dobou, kdy se náledí, zmrazky a ve vyšších polohách i sněhové jazyky objeví.

Okluzní fronta přechází přes Česko od jihozápadu, a tak zde musí s nepřízní počasí počítat už nyní, zatímco na východě až od odpoledne.

Varování meteorologů potvrdili odpoledne silničáři. Na Pardubicku hustě sněží a problémy mají především řidiči kamionů na důležité silnici I/35 mezi Moravskou Třebovou a Hřebčí na Svitavsku. Na některých místech kraje vozovky namrzají.

Zimní nástrahy trápí šoféry a silničáře už několik dní. Dnes ráno jim přidělávaly práci zejména namrzající mlhy a rozbředlý sníh. - více zde

. NÁMRAZA, NÁLEDÍ, LEDOVKA

NÁMRAZA se tvoří rychlým zmrznutím přechlazených kapiček mlhy nebo oblaků při spolupůsobení sublimace. Teploty vzduchu jsou obvykle od -1 do -10 °C. Těžko ji lze odtrhnout od povrchu předmětů, na kterých lpí.

LEDOVKA je hladká průsvitná usazenina, která se tvoří na vodorovných i svislých předmětech. Vzniká za slabých mrazů od nuly do -3 °C. Ledovka se vyskytuje v zimě, kdy po období mrazů dojde k povětrnostní změně. Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení.

NÁLEDÍ na rozdíl od ledovky vzniká tím, že kapičky deště nebo mrholení později na zemi zmrznou. Také když voda z úplně nebo částečně roztálé sněhové pokrývky na zemi opět zmrzne. Další příčinou vzniku náledí může být, když na silnici nebo na chodníku neodklizená sněhová pokrývka ztvrdne nebo zledovatí.

ZDROJ: pocasi.unas.cz

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video