Jaroslav Škárka

Jaroslav Škárka | foto:  Petr Topič, MAFRA

Škárkovy „zrůdy“ strhly lavinu pomoci, lidé poslali tisíce na nedonošené děti

  • 241
Facebookový příspěvek bývalého poslance Jaroslava Škárky, ve kterém označil předčasně narozené děti za zrůdy, kterých je potřeba se zbavit, vyvolal přesně opačný efekt, než si nejspíš expředseda Věcí veřejných představoval. Lidé i firmy v reakci na jeho výroky posílají organizaci rodičů nedonošených dětí Nedoklubko, kterou v příspěvku hanil, statisíce korun.

„Zvedlo to obrovskou vlnu solidarity, lidé nás skutečně podporují. Stojíme za všemi dětmi, které se narodily předčasně. Jejich rodiče dlouhodobě podporujeme. Ještě nikdy, za celých mých 10 let strávených v Nedoklubku jsem necítila to, co cítím dnes,“ řekla iDNES.cz ředitelka organizace Lucie Žáčková.

V reakci na Škárkův výrok se na sociálních sítích začala šířit výzva  #NebuďJarda, jejíž sdílením lidé vyzývají ostatní k přispění libovolné částky na konto Nedoklubka. „Proběhlo to na Twitteru i dalších sociálních sítích, zvedla se tím skutečně velká vlna,“ doplnila Žáčková.

K výzvě se už připojily stovky lidí a firem. Nejvíc přispěl mobilní operátor T-Mobile, který Nedoklubku daroval 250 tisíc korun. Na transparentní účet organizace však hlavně od úterý přibývají desítky drobnějších příspěvků od veřejnosti.

Na konto organizace rodičů nedonošených dětí přispěl i ministr zahraničí Tomáš Petříček. „Bývalý poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka zveřejnil status, který je opravdu neomluvitelný. Trikolóře daroval 100 korun na kampaň, takže já na Nedoklubko dám 50krát tolik,“ napsal ministr.

Přesnou částku, kterou lidé organizaci poslali, zatím Žáčková nezná. „Ještě to není uzavřené, na transparentní účet neustále přibývají další příspěvky,“ vysvětlila.

Nedonošené děti jsou zrůdy, zbavme se jich, tvrdí exposlanec Věcí veřejných

Pod Škárkovým statusem se na Facebooku začaly hromadit vzkazy lidí, kteří se narodili předčasně. „Je mi 36 let a jsem narozená o 6 týdnů dříve,  chodila jsem do normální školy a vyučila se cukrářkou. Jsem pro společnost přítěž?“ ptala se jedna z diskutujících. „Jako nedonošený si podle příspěvku troufám soudit, že mám značně vyšší IQ než pan Škárka,“ napsal další člověk v komentářích. 

„Albert Einstein, Isaac Newton, Johannes Kepler, Pablo Picasso, Winston Churchill, Charles Darwin, Steve Wonder. Původně nedonošené děti,“ připomněl zase Škárkovi další. 

Příspěvkem se bude zabývat policie

Nedoklubko zatím zvažuje, zda na Škárku podá trestní oznámení. „Zahájili jsme komunikaci s právníky, kteří nám nabídli pomoc. Dělá se rešerše a připravují se kroky, které bychom dále podnikly,“ uvedla ředitelka organizace.

Policie se už nicméně o exposlancovy výroky zajímá. „Budou to řešit kolegové z Plzeňského kraje. V tuto chvíli nebudeme předjímat, zda se jedná o trestný čin. Vyšetřovatel, který to bude zpracovávat, vyhodnotí závažnost,“ řekl už v pondělí mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Škárkův příspěvek vyvolal opačný efekt, než exposlanec zamýšlel: 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video