Vládě dnes chybělo hned několik hlasů, opozice neskrývala spokojenost.

Vládě dnes chybělo hned několik hlasů, opozice neskrývala spokojenost.

Přeběhlíci šli s opozicí, v prvním kole prosadili omezení poplatků u lékaře

  • 1516
Opozice protlačila prvním čtením ve Sněmovně návrh na částečné zrušení poplatků u lékaře. Neměli by platit důchodci, lidé s malými příjmy a děti. S přijetím zákona pomohli rebelové napříč politickým spektrem.

Místopředseda poslanců ČSSD David Rath může být spokojen. Sociální demokracie sice neuspěla s úplným zamítnutím poplatků u lékaře, zabodovala ale s mírnější variantou zákona, kdy by přestali platit děti do 18 let, lidé s nízkým příjem a starobní a invalidní důchodci.

"Trvat na poplatcích je jako trvat na tom, že je země placatá," vzkázal koalici Rath od řečnického pultíku. 

Tomu, že se nyní zákonem ve druhém čtení bude zabývat zdravotnický výbor Sněmovny, napomohla nízká účast poslanců na dnešním hlasování a také vydatná pomoc rebelů. Například z vlády chybělo hned šest ministrů.

Opoziční zákon podpořil nejen lidovec Ludvík Hovorka, u kterého se podobný postoj čekal, pro omezení poplatků zvedla ruku i zelená poslankyně Olga Zubová.

S opozicí hlasovali i bývalí sociální demokraté Petr Wolf a Evžen Snítilý. Juraj Raninec pak vyšel vstříc tím, že se hlasování zdržel. Jeho kolegové Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý ale hlasovali s vládou.

Přestože Hovorka zákon podpořil, má podle něj některé chyby. "Musí se to upravit, nemůže to být tak, jak je to navrženo," řekl iDNES.cz. "Jsou tam problémy, které se týkají lékáren. Podle mého názoru by poplatky měly jít do pojišťoven a ne do zdravotnických zařízení," vysvětlil.

"Když výsledek odpovídá mému hlasování, musím být spokojená. Dala bych samozřejmě přednost koaličnímu návrhu, ale ten tu zatím není," řekla iDNES.cz Zubová. "Opakovaně jsem slibovali, že se k poplatkům na podzim vrátíme. Zdravotnictví považuji za oblast, kde návrhy nemáme hodnotit podle toho, odkud přicházejí," vysvětlila, proč hlasovala spolu s ČSSD a komunisty.

Juraj Raninec vysvětluje své zdržení tím, že koaliční novela zákona, která měla platit od 1. ledna 2009 a poplatky měla upravovat, se nedá stihnout. "Tento zákon je možné použít jako nosič určitého komplexního pozměňovacího návrhu koalice," řekl iDNES.cz o opozičním návrhu.

Sám by pro něj v této podobě nehlasoval, je ale rád, že postoupil do druhého čtení. Raninec připustil, že schválení zákona vyvolalo ve Sněmovně hlasitou odezvu. "Ty reakce jsou tady nějaké přehnané," řekl. "Já jsem se ale pouze zdržel, můj hlas nebyl rozhodující," dodal. Podle něj je výsledek zapříčiněný i tím, že ve Sněmovně nebyl v tu chvíli dostatečný počet poslanců.

Zákonem se poslanci zabývali už před prázdninami, tehdy jej těsnou většinou jednoho hlasu zamítli. Tuto středu se k němu vrátili v bouřlivé debatě. Samotné hlasování ale nechali až na dnešek.

Sněmovna už jednou u poplatků ustoupila. Lidé už nemusí platit za pobyt novorozenců v porodnici. Od ledna pak koalice plánuje osvobodit od placení děti do šesti let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video