Radní Radovan Šteiner odpovídá čtenářům iDNES.cz

Radní Radovan Šteiner odpovídá čtenářům iDNES.cz | foto: Jiří Koťátko

Pražský radní Šteiner: Hrozba stávky v MHD pramenila z nepochopení

  • 81
Pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner mohl slavit pátek třináctého jako úspěšný den. Krizovému štábu magistrátu se podařilo přesvědčit odboráře z Dopravního podniku, aby nezastavovali provoz MHD. "Emoce vyplynuly z nepochopení některých procesů a politického osočování," napsal Šteiner čtenářům iDNES.cz.

Požadavky odborářů měly - zjednodušeně řečeno - dvě roviny. Od města chtěli víc peněz na provoz linek. Od manažerů Dopravního podniku pak slib, že se nebude tolik propouštět a firma přehodnotí množství práce, které pro ni zajišťují externí pracovníci. 

odpovědi radovana Šteinera najdete zde

Nakonec musely ustoupit všechny strany. "Nikdo nemůže říci, že by 'zvítězil', ale nikdo rozhodně nekapituloval. Pro nás je hlavní shoda na nutnosti pokračování změn v Dopravním podniku, snižování nákladů a redukci počtu zaměstnanců," uvedl Šteiner.

Jednání podle něj nebylo tak beznadějné, jak se navenek mohlo zdát. Ochota ke kompromisu prý byla viditelná u většiny z odborářů. "Až na pár radikálů jsem ale neměl v průběhu vyjednávání pocit, že by odboráři chtěli vyloženě vydírat nebo kladli absurdní požadavky," popsal Šteiner jednání.

Jeden z prvních dotazů čtenářů mířil na to, zda stávku požadovali i řadoví odboráři, nebo jen jejich bossové. "Samozřejmě jsem během posledních týdnů hovořil nebo telefonoval s mnoha zaměstnanci DP. ... Řada výhrad odborářů vyplývala z nepochopení některých věcí a v neposlední řadě také hrála bohužel roli politika," odpověděl Šteiner.

Propouštění se Dopravnímu podniku nevyhne

Město se s odboráři nakonec dohodlo na záloze 900 milionů. Má sloužit k úhradě prokazatelných nákladů spojených s letošním provozováním veřejné dopravy. Radní Šteiner dostal za úkol zajistit do 1. prosince vyčíslení ztráty za letošní první tři čtvrtletí a navrhnout její krytí.

Manažeři Dopravního podniku (DPP) odborářům tolik ustoupit nechtěli. Propouštění se firmě s 11 tisíci zaměstnanci zřejmě stejně nevyhne. Ztráta místa hrozí kvůli plánované obnově vozového parku hlavně opravářům. "Propouštění se rozhodně týká i administrativních pracovníků a představitelů managementu," uvedl ale Šteiner.

"Dohodli jsme se, že propouštění se zatím dotkne jen vnitropodnikové dopravy a těch, kdo sami o odchod požádali. O ostatních plánech budeme jednat od příštího týdne," řekl v pátek generální ředitel DPP Martin Dvořák.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video