Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Pražský magistrát zastavil čtyři antisemitské provokace neonacistů

  • 13
Pražský magistrát zakázal čtyři shromáždění pravicových extremistů, která svolali stoupenci Národního odporu. Svolavatelé Petr Kalinovský a jeho zástupce Erik Sedláček chtěli pochod uspořádat 14. května z Letné k ulici Badeniho před Velvyslanectví Státu Izrael.

Petru Kalinovskému, bývalému mluvčímu militantního neonacistického hnutí Národní odpor, pražský magistrát zakázal pochodovat 14. května kolem izraelské ambasády už v pondělí 5. května. Úředníci totiž rozklíčovali jeho antisemitský úmysl.

Kalinovský na protest proti tomu na ten samý den oznámil další čtyři shromáždění. Opět neuspěl.

Badeniho ulici si dopředu obsadila Židovská obec v Praze. Oznámila akci "Protest proti neonacistickému hnutí" na každý den do míst, která jsou se Židy nějakým způsobem spojena. Chce tím zabránit tomu, aby na nich mohl pořádat shromáždění někdo jiný.

Kalinovský ohlásil čtyři pochody na stejný den i čas, pouze s jinými záminkami. Jako důvody ke shromáždění uváděl organizátor kritiku potlačování lidských práv Palestinců Státem Izrael, pietní akt k uctění památky padlých nebo protest proti židovskému šovinismu.

"I když oznámené účely byly různé, skutečný účel shromáždění směřuje k výzvě k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti občanů pro jejich národnost, původ a náboženské vyznání," vysvětlil iDNES.cz Bíňovec.

Kalinovský i Sedláček jsou spjatí s neonacistickou scénou. Oba v minulosti svolali pochod židovskou čtvrtí na pražském Starém městě. - čtěte Neonacisté chtějí v krvavé výročí projít židovskou čtvrtí

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video