Jak správně napsat písmeno X? Američanka do debaty zapojila tisíce lidí

  • 360
Tisíce lidí se na sociálních sítích baví zjišťováním, jak kdo píše písmeno „iks“. Existuje celkem osm možných variant a každý obhajuje tu svou jako správnou. V českých školách se učí postup u psaného X, pro tiskací návod není.

Velkou debatu o správném psaní písmena X rozpoutala na sociálních sítích Američanka Sixers Smaseyová.

GRAFOLOŽKA: Pijáctví ani IQ z písma nepoznám, agresivního cholerika ano

Lidé se okamžitě začali dohadovat, která z variant je správná. Příspěvek má už přes 77 tisíc „lajků“ a přes 20 tisíc sdílení.

Tweet Smaseyové následně na svých webových stránkách zveřejnil deník Daily Mail.

Do diskuze se vzápětí zapojili lidé z celého světa. Zatímco ve Spojených státech převažuje názor, že správná je varianta psaní X pomocí dvou čar vedoucích seshora dolů, lidé v Británii naopak preferují způsob psaní jedné čáry zespodu a druhé seshora. 

Jak člověk písmeno napíše však podle odborníků nic důležitého neznamená.

„X se dá psát osmi různými způsoby. Každý ten směr může něco znamenat, ale netroufla bych si z toho vyvozovat něco zásadního,“ řekla iDNES.cz grafoložka a psycholožka Eva Boháčková.

„X je neobyčejné písmenko. V češtině se ani moc nevyskytuje. Slova, která se člověku nejdříve vybaví jsou ex, sex, exit, exil a exodus. Jsou to docela významná slova, která mohou ovlivnit život každého z nás.“ 

S písmenem X se lidé setkávají už od poměrně brzo. 

U psacího X server pisanka.cz radí variantu číslo 5.

„Vzpomeňme si na rovnici o jedné neznámé. Písmeno X je symbolem, který v sobě zahrnuje významy, které jsou vnímány kladně i negativně. Láska kontra nenávist, napíšeme X. Rozum versus cit, opět můžeme nahradit prostřední slovo písmenem X,“ řekla Boháčková.

O názor, jaký (a zda) existuje přesný výklad psaní písmena X redakce iDNES.cz požádala také ministerstvo školství. Odpověď dosud nedostala. 

20.ledna 2019 v 05:35, příspěvek archivován: 24.ledna 2019 v 14:37

Also this is so interesting to me - which way do you draw an X? Colored line being the first stroke https://t.co/a0WTl8WT7P

A jak píšete velké tiskací písmeno X vy?

celkem hlasů: 11006

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 31. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

varianta 8
varianta 8 4317
varianta 5
varianta 5 2473
varianta 7
varianta 7 2278
varianta 6
varianta 6 1465
varianta 3
varianta 3 180
varianta 1
varianta 1 112
varianta 2
varianta 2 104
varianta 4
varianta 4 77

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video