ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dalniceprerov.czDepositphotos

Přetížení praktičtí lékaři testují nanejvýš vlastní pacienty, pokud vůbec

  • 18
Kapacita současných odběrových míst pro testování pacientů antigenními testy na covid-19 v ordinacích je podle podle praktických lékařů i ambulantních specialistů dostatečná. Testovat chtějí maximálně své registrované pacienty. Vyplývá to z vyjádření Sdružení praktických lékařů a Sdružení ambulantních specialistů.

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky je dostatečná kapacita současné sítě odběrových míst, kde se lidé testují i metodou PCR. „Vybraní praktici, kteří se přesto rozhodnou pomoci a k plošnému testování se přihlásí, budou součástí sítě sekundární. Pomohou tím, že budou provádět testy především u svých registrovaných pacientů, kteří o to projeví zájem,“ uvedl Šonka.

Jejich účast je ale podle něj dobrovolná. „Každý musí zvážit, zda k testování najde volnou kapacitu a jestli je schopen si zorganizovat provoz praxe,“ dodal.

Podle předsedy Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka už některé odbornosti, kde více hrozí nákaza, jako jsou plicní lékaři, alergologové nebo ORL, testují. „Potřebují to pro svoji vlastní ochranu,“ řekl.

Lidé ale chodí podle něj s možnými příznaky covidu-19 i za specialisty jiných oborů, například dušnost může být i příznakem problémů se srdcem.

Někteří lékaři už se přihlásili k dobrovolnému testování iniciativě Lékaři pomáhají Česku, která vznikla primárně od stomatologů. Zapojení jsou ale také například někteří gynekologové nebo praktičtí lékaři. Podle zveřejněné mapy jsou jich v Praze téměř dvě stovky, ve většině krajů nižší desítky.

„Odběrová místa zapojená přes iniciativu Lékaři pomáhají Česku nejsou nárokovaná odběrová místa pro veřejnost. Tato odběrová místa slouží pouze pro pacienty daných zařízení a testují jen ‚své‘ pacienty,“ píše se na webu.

Začíná plošné testování, najděte si odběrové místo ve speciální mapě

Podle dat ministerstva zdravotnictví je odběrových míst na antigenní testování bez započítání ordinací lékařů v ČR 217. V Praze jich je 52, naopak v Karlovarském kraji pouze devět, na Vysočině sedm a v Královéhradeckém nebo Libereckém kraji šest.

Od antigenního testování veřejnosti si ministerstvo zdravotnictví slibovalo, že se podaří odhalit zejména bezpříznakové přenašeče viru. Ministr zdravotnictví Jan Blatný ho kvůli nižší přesnosti než metoda PCR několikrát přirovnal k hrabání hráběmi, kterými se z louky podaří dostat ty největší kameny.

Antigenní testy jsou proti PCR více než desetkrát levnější, všem zájemcům budou hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Od 4. prosince se jimi mohou nechat testovat učitelé, zájem ale není moc velký.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video