Miroslav Grebeníček

Miroslav Grebeníček - Předseda KSČM Miroslav Grebeníček. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Prahu zaplaví světoví komunisté

  • 590
Tolik skalních komunistů patnáct let po pádu totalitního režimu ještě v Česku nebylo. Grebeníčkova KSČM svolala na víkend do Prahy své partnerské strany z pětatřiceti zemí z celého světa včetně totalitních států, jako jsou Čína, Kuba nebo Bělorusko.

"Dvoudenní mezinárodní konference komunistických a levicových stran se bude zabývat tématem Jak k socialistické budoucnosti," říká šéf KSČM Miroslav Grebeníček.

Čeští komunisté se tak rozhodli stát tvůrci podoby světového neokomunismu.

Praví a nefalšovaní
První krok udělali už loni v létě, když se šest členů KSČM stalo europoslanci. Pro Evropský parlament to byla historická událost: vedle italských a francouzských komunistů totiž do lavic poprvé zasedli opravdu praví, nefalšovaní východoevropští komunisté.

Víkendovou konferenci v pražském hotelu Olympik kritizuje antikomunista Petr Cibulka. "Překvapuje mě, že se rudí komunisté nestydí přijít do jimi zdevastované postkomunistické České republiky pod heslem Jak k socialistické budoucnosti," říká Cibulka.

Policisté se na akci zatím nechystají. "KSČM je u nás parlamentní stranou, nejsme politická policie," vysvětluje proč kriminalista Ivoš Špičan, který se zabývá levicovým extremismem.

Čeští komunisté chtějí mimo jiné změnit tvář Strany evropské levice, což je frakce tvořená převážně západoevropskými komunistickými stranami.

Nereformovaná Grebeníčkova KSČM si totiž diktuje podmínky svého vstupu do frakce. A ukazuje přitom svou "zlou" tvář: hájí totiž slovo stalinismus, tedy nejzvrácenější podobu ideologie marxismu-leninismu. Stanovy Strany evropské levice (sepsané západními komunisty) totiž odmítají komunistické dějiny - a jmenovitě právě stalinismus.

To se nelíbí místopředsedovi KSČM Václavu Exnerovi, který při vyjednávání jako podmínku vstupu českých komunistů do frakce žádá vyškrtnutí tohoto termínu ze stanov.

Jak se hájí stalinismus
"Nebylo nikdy obecně definováno, co to vlastně stalinismus je. Jedná se o umělé a propagandistické označení," prohlásil šéf oddělení mezinárodních styků KSČM Hassan Charfo.  "Výraz stalinistické může být nahrazen jinými slovy, jako na příklad nedemokratické."

Šéf Strany evropské levice a lídr italských komunistů Fausto Bertinotti za to českou KSČM kritizuje: "Odmítáme změny stanov."

Trvání KSČM na vyškrtnutí stalinismu ze seznamu totalitních režimů ukazuje dvě tváře strany. Oficiálně ve svém programu stalinismus odmítá. "Jestli nám někdo podsouvá Stalina, tak já vím, co byl stalinismus - dávno jsme se s ním rozešli," prohlásil šéf strany Grebeníček před týdnem v rozhovoru pro MF DNES.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video