Praha prodá své akcie spořitelny

Praha - Zastupitelstvo hlavního města se rozhodlo, že prodá své prioritní akcie České spořitelny jejímu majoritnímu vlastníkovi Erste Bank za 130 korun za akcii. Na tuto částku zněla nabídka rakouské banky, kterou město obdrželo minulý týden. Do té doby Erste nabízela 122 korun, což bylo osm korun méně, než nabízela firma Global Brokers. Praha vlastní 1 442 300 akcií a celou transakcí by měla získat 187,5 milionů korun.

Zastupitelé už jednali o prodeji akcií Erste podruhé. První nabídku na červencovém zasedání kvůli její výši neakceptovali. Shodli se na tom, že je Erste Bank serióznější partner než firma Global Brokers, která nesdělila, pro koho nebo pro jaký účel akcie banky nakupuje.

Radní Filip Dvořák (ODS), který návrh zastupitelstvu předkládal uvedl, že je cena 130 korun za akcii asi nejvyšší možnou nabídkou, protože za celou dobu, kdy se o prodeji prioritních akcií hovoří, nikdo tuto hranici nepřekročil.

Zastupitelstvo se nezabývalo návrhem na odkoupení 3200 prioritních akcií spořitelny od města Štramberk na Novojičínsku. Podle primátora Jana Kasla byl dnes materiál stažen proto, aby Praha město Štramberk neošidila o osm korun za akcii. Dnešní krok hlavního města totiž znamená, že 130 korun dostanou od Erste za své akcie i další obce.

Odkup se týká více než 11 miliónů prioritních akcií spořitelny, které nejsou veřejně obchodovatelné, nemají hlasovací právo a mají omezenou převoditelnost pouze na města a obce.

Zastupitelé také rozhodli, že na základě záměru schváleného v březnu odkoupí podíly dvou minoritních akcionářů První městské banky. Od ČSOB získá 9500 akcií, za jednu zaplatí 1800 korun a správce konkursní podstaty Agora-Znojmo, a.s. prodá městu 1000 akcií po 1400 korunách.

Prahou vykoupené akcie koupí Česká pojišťovna, která v červnu získala od města za 514,84 miliónu korun 78 procent akcií banky. Prodejní cena má podle smlouvy činit zhruba 3400 korun za akcii.

Město chce těmito přeprodeji snížit ztráty, které v souvislosti se špatným hospodařením PMB v minulosti neslo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video