Vrtulník s bambi vakem se chystá hasit požár v NP České Švýcarsko. (26....

Vrtulník s bambi vakem se chystá hasit požár v NP České Švýcarsko. (26. července 2022) | foto: Reuters

Trable s drony i ultralightem. Úřad zakázal lety nad Českým Švýcarskem

  • 53
Nad Českým Švýcarskem platí zákaz letů. Zónu o poloměru cca 18,5 kilometru vyhlásil Úřad pro civilní letectví. Hasí zde letadla, už v úterý tu byly hlášeny problémy s drony.

Bezletová zóna bude v kruhu o poloměru deset námořních mil, tedy asi 18,5 kilometru, do výšky 10 500 stop, tedy přibližně 3 300 metrů. Do prostoru mohou pouze letadla a vrtulníky záchranných složek. Zákaz platí zatím do nedělní půlnoci.

Ujel 300 kilometrů, aby viděl oheň u Hřenska. Jeďte jinam, prosí hasiči turisty

Řízení letového provozu ve středu už dříve vydalo navigační výstrahu, podle které se mají letadla kvůli leteckému hasičskému zásahu vyhnout prostoru v okruhu tří kilometrů nad Janovem. Výstraha platí do pátečních 22:00, ale následně vydaný zákaz Úřadu pro civilní letectví má vyšší váhu.

Ministerstvo už v úterý apelovalo na lidi, aby nad hořícími lesy Českého Švýcarska nevypouštěli drony. Ohrožují tím záchranné operace. Nad oblastí přelétají hasicí vrtulníky a letouny. Na Twitteru se rovněž objevil záznam trasy úterního letu soukromého ultralehkého letadla Atec Zephyr nad Meznou a Růžovou v Českém Švýcarsku.

„Všemi (podněty) se budeme samozřejmě zabývat. Létání s drony ve zvláště chráněném území bez Úřadem vydaného oprávnění k provozu je protiprávním jednáním. Navíc může ohrozit probíhající záchranné letecké činnosti v oblasti postižené rozsáhlým požárem,“ napsal v úterý Úřad pro civilní letectví na svůj web.

Zákaz mají i lodě na Labi

Státní plavební správa rovněž upozornila, že u Hřenska je na Labi kvůli nabírání vody vrtulníky zakázaná plavba.

„Upozorňujeme, že v úseku od Dolního Žlebu po Hřensko je zakázána plavba kvůli odběru vody k hašení požáru vrtulníky. Tento zákaz platí i pro paddleboardy, rafty a ostatní plavidla bez strojního pohonu,“ uvedla na Twitteru ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. Zákaz platí od středeční 9. hodiny ranní

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video