ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MF DNES

Vláda odmítla alkohol za volantem. Ročně ho v průměru vypijeme 12 litrů

  • 375
Alkohol za volant nepatří, shodla se vláda. Odmítla návrh občanských demokratů, kteří přišli s tím, že chtějí umožnit řidičům, aby mohli řídit i s půl promile alkoholu v krvi. „Ve sněmovně budu hájit nulovou toleranci. Riziko nehody je už při 0,5 promile alkoholu zhruba dvakrát vyšší než bez něj,“ napsal na Twitteru ministr dopravy Vladimír Kremlík.

„Naším cílem musí být snižovat počet nehod, včetně těch smrtelných. Alkoholem se k tomu jistě nedobereme,“ argumentuje Kremlík.

27.května 2019 v 15:58, příspěvek archivován: 27.května 2019 v 16:30

Alkohol za volant nepatří, shodla se vláda. Ve sněmovně budu hájit nulovou toleranci. Riziko nehody je už při 0,5 promile alkoholu zhruba dvakrát vyšší než bez něj. Naším cílem musí být snižovat počet nehod, včetně těch smrtelných. Alkoholem se k tomu jistě nedobereme.

„Jsme druzí v OECD ve spotřebě alkoholu. Je to 12 litrů čistého lihu na osobu za rok, včetně kojenců,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO. Vláda v pondělí schválila návrh na zvýšení spotřební daně u tvrdého alkoholu, a tak mohla podle Schillerové těžko podpořit, aby se řidiči motorových vozidel mohli vydat na silnici pod vlivem alkoholu.

Jedno pivo za volantem nevadí, tvrdí šéf ODS Fiala

ODS navrhla, aby řidiči mohli mít tak jako v západní Evropě v krvi půl promile alkoholu. „Nevidím důvod, aby si slušný český občan nemohl dát malé pivo. Přibližme se i v tomto západní Evropě,“ odůvodnil to šéf ODS Petr Fiala.

I když vláda k návrhu občanských demokratů zaujala odmítavé stanovisko, Poslanecká sněmovna se jejich návrhem bude zabývat a poslanci ho mohou přijmout i přes nesouhlas vlády.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video