Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

V Česku se začíná prodávat kontroverzní potratová pilulka

Od pondělka bude v českých lékárnách k dispozici pilulka, která ženám umožní šetrnější potrat, než jaký mohly podstoupit doposud. Zjistila to MF DNES. Proti registraci pilulky přitom v Česku protestovaly desítky tisíc lidí. Organizace Hnutí pro život sesbíralo pod petici přes sedmdesát tisíc podpisů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hnutí Pro život ČR odmítá potratovou tabletu s účinnými látkami mifepriston a misoprostol, protože:

se jedná o další způsob, jak zabít dítě před narozením;

přesouvá psychologické břemeno z přímého zabití dítěte z gynekologa na ženu;

nechává ženu se všemi riziky domácího potratu osamocenou (vykrvácení, šok, komplikace);

podání přípravku na specializovaném zdravotnickém zařízení pod dohledem lékaře nic nemění na tom, že následně žena odchází a během následujících dvou dní může potratit mimo dohled lékaře;

prodlužuje trauma z potratu a umírání dítěte na tři dny se všemi psychickými dopady; vytváří falešnou iluzi, že se jedná o méně závažnější metodu než chirurgický potrat; hrozí, že chemický potrat bude vnímán jako forma antikoncepce; zjednodušuje zneužívání žen.

0 0
možnosti
PO

Podle vrahů v diskusi je možné usmrtit člověka, odkázaného na plicní ventilátor, protože mu selhává základní životní funkce. Člověk na dialýze? Nepřežije bez péče, odepsané.

Tolik hnusu najednou jsem snad ještě neviděl.

0 1
možnosti
JK

Lide bez sance na zlepseni se z pristroju naprosto bezne odpojuji. U nas a ve vetsine Evropy neoficialne, ve Statech vam to mohou rict na rovinu, ze neni sance a na jeho luzko cekaji jini... Takze ano, denne se usmrcuji stovky a mozna i tisice lidi po celem svete odpojenim od pristroju.. ;-)

0 0
možnosti
PO

M. Trollová napsala, že člověk se stává člověkem až tehdy, kdy s ním lze hrát fotbal.

To je skutečně odporný názor.

0 0
možnosti
Foto

Je to bezcitnou společností legalizovaná vražda člověka.

0 0
možnosti
KD

K54a14r60e36l 91D63r36d32a

17. 6. 2014 8:36

Důvody k volbě UPT jsou v naší kultuře z převahou "sociálně-ekonomické" (studium, kariéra, neohrožení stávající rodiny). Často uváděné zdravotní komplikace jak ženy, tak plodu, znásilnění a incesty jsou statisticky okrajové.

  Tady je ankety 100 českých žen žádajících UPT z roku 2009: Průměrný věk 29 let. Většina žen získala poučení o sexu a antikoncepci z bulváru a od kamarádek (jde o nepřesné a zavádějící informace). S praktickým užitím je to horší, často ji užívají špatně nebo používají nespolehlivé metody. Při prvním styku v průměrných 17 letech neužilo antikoncepci 20% žen. 23% žen mělo první styk ve 13-15 letech. Se stálým partnerem neužívá antikoncepci 30% žen. Se svým partnerem otěhotnělo 74% žen. Jen 4% uvádějí nejistotu ohledně otcovství. (Nejistý otec není významným důvodem k UPT.) 70% žen uvádí dobrou ekonomickou úroveň. U 30% žen je důvodem UTP neuspokojivá ekonomická situace. Více než 60% žen žije v domácnosti se svým partnerem. 50% žadatelek bylo bezdětných (riskují svoji plodnost). Závěr, jednání žadatelek nesouvisí s bytovou a ekonomickou situací, ani s počtem již narozených dětí.

0 2
možnosti
KD

K68a71r27e97l 18D25r49d11a

17. 6. 2014 9:01

Preciznější ankety se provádí v US (doporučuji projít).  92% je sociálně-ekonomických. Cituji důvody k UPT z roku 2004, které ženy uvádějí jako hlavní: 25% nejsou připraveny na mateřství - špatné načasování, 23% nemohu si teď dítě dovolit - ekonomická situace, 19% nevhodná situace - ohledy na okolí, 8% problém ve vztahu - nechci být svobodnou matkou, 7% příliš mladá, 4% je to v rozporu se studiem či kariérou, 4% mé zdraví, 3% zdraví plodu, 0,5% znásilnění, přání rodičů či partnera, utajení před okolím, 6% jiné důvody.

  Současně s tím ženy uvádějí obavy jak se s dítětem změní jejich život (74%), jak bude ohroženo vzdělání, zaměstnání, kariéra (38%), nebo dopady na ostatní rodinné příslušníky (32%). 48% žen uvádí problémy ve vztazích, kdy se nemůže nebo si není jistá zda se provdat za otce.

  Aneb, těch důvodů je zpravidla více. (Jak nesnadné zmapovat ženský mozek v okamžiku jakéhokoliv rozhodnutí.) ;-D

0 3
možnosti
KD

K19a16r12e36l 23D70r25d78a

17. 6. 2014 7:53

Našel jsem odpověď na další "záhadu", proč je u nás počet UPT vysoký především u žen 30-40 let. S narůstajícím věkem ženy je méně užívána antikoncepce a současně klesá ochota si případné dítě ponechat. Pokud dojde k nechtěnému početí, mladší ženy méně často volí UPT. Zatímco ve věkové skupině 40-50 let je volba UPT již 100%.

  Další rizikovou skupinou jsou tedy postarší čtenářky bulváru a ženských časopisů a jejich úchylné předsudky na téma pozdní gravidity, genetických poškození dětí, narušení vlastního pohodlí, snahy si "na svá obstarožní kolena" především užít a odsudku okolí (tedy dalších škatulovitých postarších hloupých žen). ;-D

  Aneb zlaté krásné, mladé a šikovné holky. ;-D

  Podle všeho, obecně přijímané důvody "feministek" pro liberální přístup k UPT jsou u nás sobecké, směšné a ubohé. (Stačí zalistovat ženskými časopisy.) A je tragickou ostudou, že jsou reálně správné. :-P;-D

  (Těžký život katolíka. Ohání se nesmysly proti hydře nekulturnosti.) ;-D

0 3
možnosti
KD

K24a66r26e87l 28D33r20d90a

17. 6. 2014 7:28

Procházím statistiky. "Souboj katolíků se svobodnými zednáři." Zajímavé závěry. Světová zdravotnická organizace (a spol.) prosazuje co nejvíce liberální přístup k umělému přerušení těhotenství (UPT). Paradox, v zemích, kde je nejméně zákazů, se chovají lidé odpovědněji a civilizovaněji a počet UPT je nízký. Účinnější cestou je dnes spíše kulturní vyspělost, osvěta a vzdělanost než mávání Písmem a uplatňování zákazů. R^

  Za vzor se dávají Belgie, Holandsko, Německo a Švýcarsko, kde UPT podstupuje méně než 10 žen z 1000 za rok. Celosvětový průměr je 35/1000. Západní Evropa a USA dosahují 10-23/1000. Nejhorší situace je v zemích, které uplatňují restrikce (např. Chile, Peru) cca 50/1000 a v "postkomunistických" státech (např. Rumunsko, Kuba a Vietnam) 80-83/1000. Vyspělé země dosahují asi 160 potratů na 1000 narozených dětí. V bývalém SSSR to je 1100 potratů na 1000 narozených dětí. Zhruba u 2/3 světové populace je dostupný liberální přístup k UTP, u 1/3 světové populace jsou uplatňovány restrikce.

  Zdravotnická organizace užívá argument, že UPT se s převahou týká žen matek, které již děti mají. Takže zdravotní dopady nelegálních UPT poškozují především životy již narozených dětí. Liberální přístup k UPT má tak přínos k celkové ochraně zdraví. Jsou uplatňovány 4 cíle: sexuální výchovou zabraňovat nechtěnému početí, usilovat o co nejdostupnější UTP, osvětou usilovat o časné UTP, poskytnout plnou péči při pozdních UTP.

  V ČR byla nejhorší situace kolem roku 1988 s 56/1000. S nástupem hormonální antikoncepce, tak jako na celém světě, se situace radikálně zlepšila k cca 19/1000. Stále jsme na tom ale dvakrát hůře než nejvyspělejší země Evropy. Rizikovou skupinou je 20% českých žen, které nechtějí mít děti a neužívají antikoncepci. Je jich 2x více než ve vyspělých zemích. ;-)

0 1
možnosti
EW

Zameťte si každý před svým vlastním prahem a nestarejte se o to co dělají jiní.... Nesouhlasíte s potraty?  Tak na ně nechoďte. Nevím co je komu po tom, jestli se rozhodnu jít na potrat nebo ne.

6 2
možnosti
MF

Někdo vám tu vaši svobodu omezuje? Někdo vám brání? Ne. Jediné, co vám může bránit, je vlastní svědomí ... Je snadné se přít s odpůrcem a vš¨ršit důvody pro potrat. Vlastní svědomí se takhle umlčet nedá.

1 1
možnosti
MN

Myslím, že nebudu jediná, kdo řekne: "Konečně..."

3 1
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...