Postarejme se sami

  • 4
Jedna z definic dobrodružství by se dobře mohla hodit i na definování školy. Dobrodružství (škola) je to, co se nepříjemně prožívá, ale příjemně se o tom vypráví v klubu (v dospělosti). Nepříjemné pocity ze školních lavic jsou zákonité a nikdo s tím nic nenadělá. Školní ústavy jsou totiž převodovými pákami socializace jedince. Začlenění člověka do života pak vždycky bude znamenat určitou míru ořezávání toho, co přebývá, či nepříjemné transplantace toho, co chybí.

Aby však bolesti nebylo více, než je třeba, dokonce aby výsledkem tohoto procesu byl jedinec schopnější a zralejší, je třeba zapojit vysoce profesionální personál. Ani takzvaný sociální stát nic nezmění na tom, že za kvalitu se platí. Jenomže tento stát neplatí. V první den školy, až dozní projev ministryně, osloví žáky a studenty špatně placení lidé, kteří budou živoucím dokladem toho, jak si tato společnost učitele váží.

Slovy ano, ale skutek utek. Proto také v učitelském stavu zůstávají: idealisté, kteří milují svou práci, lidé, kteří nic jiného neumějí, pragmatici, kteří se kromě školy živí ještě něčím jiným. A různé kombinace.

Nezamýšleným důsledkem postoje nové vlády k učitelům bude možná vzestup liberálního smýšlení u některých občanů. Ti chytřejší totiž brzo pochopí, že se o sebe a své děti musí postarat sami. Nebudou se spoléhat na finančně podvyživený organismus státního školství, ale raději nakoupí svým dětem knihy a zaplatí jim jazykové kurzy a co nejdéle je vyvarují vlivu televizního upíra vysávajícího z života malých neviňátek drahocenný čas.

Vzdělání je majetek, a to velmi univerzální. O vzdělání vás někdo připraví jen tak, že vás připraví o hlavu. Ani povodně a režimy vyhánějící člověka z domu nemohou zničit skutečný lidský kapitál, totiž sociální a kulturní.

Ti bohatší a velmi bohatí pošlou své děti na školy soukromé. Socialisté v tuzemsku i Evropě jsou v tom přece sami avantgardou a výjimečně se vyplatí je následovat. Ale i ti, kdo na závratné školné nemají, mohou začít od nuly. Nebudou na ní dlouho.

Někdo si snad počká na zázrak. Na tajuplná navyšování a zase nezvyšování platových tříd, na jakási procenta zmítající se více než burza v rozvojové zemi, na sliby a sliby a sliby... Poučení? Peníze se nedají proměnit v inteligenci, ale inteligence v peníze, ta už ano.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video