Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pospíšil chce zákon o mediátorech, podle advokátů ale za jejich peníze

  • 9
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce znovu prosadit svůj starý plán a zavést do soudní praxe funkci takzvaných mediátorů - vyškolených odborníků, kteří lidem pomáhají řešit spory a předcházet tahanicím před soudem například při rozvodech. Zákon o mediaci už jednou Sněmovna projednávala, poslanci ale návrh zamítli.

Mediátoři fungují už nyní, pracují ale na základě živnostenského listu jako poradci. V budoucnu by měli pomáhat hlavně při řešení sporů rozvádějících se rodičů, kteří se nemohou shodnout na způsobu péče o děti.

Připravovaná norma ale předpokládá, že celý systém dostane přísný řád a systém, se kterým souvisí i rozsáhlá administrativa a samozřejmě výdaje ze státní kasy. Mediátoři by totiž museli skládat zkoušky a registrovat se ve speciální databázi.

mediace

Zákon o mediaci, který upravuje i uhlazování sporů mezi rozvádějícími se, už platí na Slovensku. Delší zkušenost s mediací neboli řešením sporů ve společnosti školeného mediátora mají v USA a ve Francii. Ani tady není mediace povinná, rozvádějící se Francouzi se aspoň musí s mediátorem setkat.

"Návrh zákona počítá se zřízením registru mediátorů a zajištěním jejich zkoušek, kdy se nově diskutuje o tom, zda by tyto zkoušky mělo zajišťovat přímo ministerstvo nebo jiný subjekt. Do doby, než bude dokončen finální návrh zákona, nelze přesně vyčíslit náklady," uvedl vedoucí realizačního oddělení ministerstva Jakub Říman.

Právě zavedení registru, zkoušek a také následného dohledu nad mediátory ale nedávno použili advokáti jako argument proti snížení svých odměn v případech, že hájí obžalované jako ex offo. (více o snížení odměn advokátům čtěte zde)

"Ministerstvo spravedlnosti na jedné straně usiluje o snížení výdajů na odměny advokátů ex offo z důvodů nutných úspor, ale zároveň hodlá v blízké budoucnosti vynaložit finanční prostředky na spuštění a provozování registru mediátorů, konání zkoušek mediátora a výkon dohledu nad činností mediátorů," píše Česká advokátní komora.

Podle právníků tak bude ministerstvo dotovat své plány z peněz, které ušetřilo právě na nich.

Zákon o mediaci ležel ve Sněmovně už loni, poslanci ho ale neschválili. Vadila jim pasáž, podle které by páry neschopné dohody musely služeb mediátora využít povinně. Nová verze zákona o mediaci, kterou dokončuje ministerstvo spravedlnosti, právě tuto novinku vypouští.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video