Staronovým hejtmanem na Karlovarsku je Josef Novotný z ČSSD.

Staronovým hejtmanem na Karlovarsku je Josef Novotný z ČSSD. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Exhejtman Novotný vystoupil z ČSSD, členem poslaneckého klubu zůstává

  • 8
Poslanec a bývalý hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný vystoupil z ČSSD. Učinil tak kvůli situaci v regionu. Členem poslaneckého klubu dál zůstává. Novotný v únoru po tlaku strany odešel z funkce hejtmana a zůstal jen poslancem.

„Důvody nevyplývají z celostátní politiky, souvisí se situací v regionu,“ řekl iDNES.cz Novotný. Doplnil, že nadále bude členem poslaneckého klubu ČSSD.

To potvrdil iDNES.cz i jeho předseda Roman Sklenák. „Mluvil jsem s ním o tom, členem poslaneckého klubu zůstává,“ řekl Sklenák. Novotný s ČSSD podle něj hlasoval i při středečním jednání Sněmovny.

V tiskové zprávě Novotný doplnil, že se rozhodl po téměř ročním zvažování. „Jsem znechucen dlouhotrvajícími útoky na moji osobu ze strany krajského vedení ČSSD, kde jediným důvodem je, že jsem před rokem odmítl podepsat novou krajskou koaliční smlouvu s ODS a TOP 09,“ uvedl

„Jsem unaven diskriminací mého aktivního veřejného života v regionu ze strany krajského předsednictva a to z důvodu obav některých členů vedení z toho, že pravidelně získávám vysoký počet preferenčních hlasů ve volbách,“ doplnil.

Podle ČTK Novotný rezignoval na jednání místní organizace ČSSD v Sokolově, kde se začínala projednávat kandidátka do krajských voleb.

Odchodem Novotného ze strany vyvrcholily spory mezi poslancem a členy ČSSD v kraji. Novotný stejně jako další hejtmani, kteří byli zvoleni i do Sněmovny, čelil tlaku, aby si vybral jen jednu z funkcí. Nakonec zvolil funkci zákonodárce (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video