Manžela Kateřiny Klasnové, poslance Víta Bártu vydali poslanci před rokem. Je nepravomocně odsouzen k podmínce za uplácení.

Manžela Kateřiny Klasnové, poslance Víta Bártu vydali poslanci před rokem. Je nepravomocně odsouzen k podmínce za uplácení. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Je to chucpe, nešetřili kritici další návrh Klasnové na omezení imunity

  • 258
Poslanci se opět vrátili k jednání o omezení doživotní imunity pro politiky a ústavní soudce. Návrh představila Kateřina Klasnová a ihned si vysloužila opoziční kritiku. Za to, že změnu ústavy předkládá manželka obžalovaného politika. Návrh přesto prošel a nyní putuje do druhého čtení.

Sociálnědemokratický poslanec Jan Chvojka označil krok Klasnové (VV) za troufalost a cynismus. "Existuje jedno takové krásné slovo a to je slovo chucpe. Paní předsedkyně Klasnová sice vystupuje jako jedna z bojovnic za omezení imunity a její manžel, samozřejmě nikdo nemůže za svého manžela, se zbaběle schovává právě za institut imunity," kritizoval Chvojka.

Chucpe

Je specifický druh drzosti či opovážlivosti, ať v negativním nebo případně i pozitivním smyslu. Slovo pochází z jidiš, kam se dostalo z hebrejštiny. Používáním ve společenském a politickém kontextu nabylo prostřednictvím filmu, literatury a televize širšího významu. Pojem byl do češtiny přejat přes němčinu (die Chuzpe).

zdroj: Wikipedia

"Je tam rozpor mezi slovy a činy a to mě trošku mrzí, protože jinak je to sympatická dáma," doplnil socialista Jiří Paroubek. Podle něj se pokus o změnu ústavy dá nazvat déjà vu, protože se "opakuje v pravidelných amplitudách a nikdy se k němu v parlamentu nenajde dost hlasů".

Klasnová jim od řečnického pultu v jednacím sále vzkázala, že invektivy jim nehodlá vracet. Jen opáčila, že na rozdíl od některých jsou její názory v politice neměnné. "A věřte, že si taky tady často říkám, když tady někdo stojí u řečnického pultíku, že by, pokud by existovala nějaká spravedlnost, by se měla někdy země otevřít, zasyčet síra a dotyčný, který zde něco plamenně říká, by měl zahučet rovnýma nohama do pekel. Leč, nestává se tak," míní poslankyně. "A já, dámy a pánové, na rozdíl od vás mám teologické vzdělání, tudíž já můžu věřit aspoň v nějakou metafyzickou spravedlnost," doplnila politička.

Ta je spolu s několika dalšími zákonodárci podepsána pod dalším návrhem na zrušení doživotní imunity pro politiky a ústavní soudce. Změnu ústavy projednávali poslanci už před sedmi měsíci, tehdy prošla třetím čtením, ale Senát ji zamítl. Už tehdy Klasnová avizovala, že předloží nový, obdobný návrh (více o pokusu zrušit imunitu čtěte zde).

Návrh omezuje ochranu imunitou pro zákonodárce a soudce pouze na délku jejich funkce, zatímco nyní pokud parlament politika nevydá, nemůže už být nikdy stíhán kvůli podezření na spáchání trestného činu. Poslanci jej v úterý poslali 115 hlasy ze 183 přítomných do druhého čtení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video