David Rath v Poslanecké sněmovně

David Rath v Poslanecké sněmovně - Ministr zdravotnictví David Rath v poslanecké sněmovně. Zákonodárci jednali o situaci ve VZP. (29. listopadu 2005) | foto: Dan Materna, MF DNES

Poslanci: „Hochštaplera“ Ratha vychovala ODS

  • 653
Spor o VZP pokračuje ve Sněmovně druhým kolem. Poslanci se přou, zda bylo v pořádku, že ministr Rath uvalil na pojišťovnu nucenou správu. Podobně jako na čtvrtečním zasedání Rathovo počínání ostře napadali poslanci ODS, zatímco sociální demokraté jeho postup obhajovali.

SPECIÁL:
Bouře ve VZP

Poslanec Michal Doktor z ODS na úterním zasedání například uvedl, že šéf Rathova sekretariátu a jeho spolupracovník z České lékařské komory (ČLK) Michal Sojka se do roku 2003 sám podílel na přípravě projektu internetových zdravotních knížek (IZIP).

Citoval z článku, kde Rath ještě jako prezident ČLK projekt chválí. Někteří lékaři do projektu podle Doktora dokonce vstoupili po Rathově intervenci.

Poslanec ministra nepřímo označil za "provinčního hochštaplera". V současné době totiž Rath IZIP tvrdě kritizuje. Poukazuje také na účast některých politiků ODS v tomto projektu, který je podle něj pro VZP nevýhodný.

"Jak je možné, že je zde vůbec učiněn pokus takto prvoplánově skandalizovat něco, na čem se podílejí vaši vlastní kolegové. Pan bývalý poslanec (ČSSD) Rostislav Čevela, bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová a dále a dále," položil Doktor řečnickou otázku.

Řečníci z řad ČSSD Ratha spíš hájili. Bývalý ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi například uvedl, že i jemu VZP tvrdila, že vlastně nedělá chyby.

Jaromír Schling (ČSSD) zase připomněl, že management pojišťovny nereagoval na opakované deficity v jejím hospodaření.

Sociální demokrat Robert Kopecký řekl, že občanským demokratům sice vadí Rathova ostrá rétorika, ale zapomínají, býval členem jejich strany a mluví tedy jejich jazykem. "Byl tak vychovaný u vás," řekl Kopecký.

Klimovičové úplatek vnucovali
Poslanci ODS také hojně připomínali nejnovější kauzu poradkyně Klimovičové, která údajně žádala od farmaceutické firmy za setkání s Rathem a podporu při jednáních o úhradách léků miliony korun na inzerci do časopisu pro lékaře. - více zde

ODS dokonce kvůli této kauza vyzvala Ratha k rezignaci. - více zde

Rath ale před Sněmovnu předstoupil se zcela novým vysvětlením. "Úplatek tam (na záznamu) iniciuje a doslova vnucuje pan doktor Prokopenko, zaměstnanec mezinárodní farmaceutické společnosti Pfizer," prohlásil ministr zdravotnictví. Dodal, že Aleš Prokopenko je členem ODS.

Podle premiéra Jiřího Paroubka Rath nepochybil, když s Klimovičovou přestal spolupracovat hned poté, co se o podezření z korupce dozvěděl. "Celá věc je hodně vykonstruovaná, myslím, že ODS by měla začít konstruovat něco konstruktivního, a nikoliv takovéto výmysly," řekl premiér.

Až k ustanovení nebo odmítnutí vyšetřovací komise k VZP se zákonodárci nakonec nedostali. V 19 hodin předsedající Jan Kasal (KDU-ČSL) schůzi přerušil. Pokračovat v debatě se bude možná ve středu po projednání zákonů ve třetím čtení. Jednání o komisi přitom začalo už ve čtvrtek. - více zde

Nemocnicím hrozilo omezení provozu

Některé středočeské nemocnice v úterý oznámily, že se obávají omezení výkonů v důsledku  nedořešených sporů s VZP, a to od ledna. Podle ředitele mladoboleslavské nemocnice přestala VZP platit několika menším nemocnicím (v Mělníku, v Berouně a v Nymburku) poté, co je kraj převedl pod správu větších transformovaných nemocnic.

Mluvčí VZP Jiří Suttner ve středu řekl České televizi, že jim pojišťovna v příštích dnech začne opět péči hradit.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video