Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví zakazuje pouze lihoviny, tuzemák a konzumní líh. "Portské je zvláštní kategorií vína, nevztahuje se na něj tedy definice lihovin. Zákaz neplatí pro žádná vína ani piva," vysvětlil Roman Letošník z hygienické stanice Moravskoslezského kraje.
Sklenku portského si tedy můžete vychutnat, přestože obsah alkoholu se pohybuje mezi 19 a 22 procenty. "Obchodníci ho mohou nabízet bez obav z postihu, stejně jako například francovku či alpu, které zase nejsou potravinami," dodal Letošník.
Prodejci si jsou výjimky vědomi a portské běžně nabízejí. "Mimořádné opatření se nevztahuje na portská vína, madeiru a sherry," informují například webové stránky prodejny ve středočeské Dobříši.
Portské víno je typicky červené víno s vyšším podílem cukru. Vyrábí se moštu z hroznů na severu Portugalska. Ten má po vykvašení přibližně 8 procent alkoholu. Přidáním pálenky se obsah alkoholu zvedne na 19 až 22 procent (více čtěte zde).