Putinismus je imperialismus s mysticismem, metodami KGB a mafie, říká Lipavský

  • 273
Ambice současného Ruska míří podle ministra zahraničí Jana Lipavského daleko za hranice Ukrajiny. „Spálili veškeré mosty a nejeví žádnou ochotu ze své destruktivní cesty sejít,“ řekl na adresu Vladimira Putina a jeho režimu při poradě s českými velvyslanci. „Pomáháme a budeme pomáhat odrazit ruskou agresi, jak dlouho bude potřeba,“ řekl Lipavský.

Princip svobodného občana se dříve snažily zničit nacismus, komunismus a další totalitní režimy, nyní jde o ruský putinismus.

„Směs imperialismu vycházejícího z ruské a sovětské koloniální historie, s odkazy na pravoslavný mysticismus, stavějící na metodách KGB a petrohradské mafie,“ popsal Lipavský, co přesně je podle něj putinismus.

„Dokud se Rusko putinismu nezbaví, ať bude v Kremlu sedět kdokoli, bude závislý na potlačování svobod uvnitř i mimo Ruska,“ prohlásil Lipavský.

Česko podle šéfa diplomacie plně stojí za mírovým plánem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

V tuto chvíli je podle něj jediným východiskem z války. Útok na Ukrajinu je podle šéfa české diplomacie Lipavského součástí boje Ruska proti liberální demokracii, svobodě a lidským právům.

Lipavský také mluvil o tom, že Česká republika podporuje také ustavení zvláštního tribunálu pro zločin agrese spáchaný vrcholnými ruskými představiteli. Velkým úkolem pro demokratické země je podle ministra zahraničí vytlačování Ruska z pozic v mezinárodních organizacích.

„Česko je opět vidět, máme jasnou, hodnotovou zahraniční politiku, podařilo se nám vrátit Česko na mapu světa,“ řekl také Lipavský.

Česko musí podle premiéra Fiala dál pomáhat Ukrajině. I v integraci do EU a NATO

Ruskou imperiální politiku označil před tím ve svém projevu za nejvyšší bezpečnostní hrozbou pro Česko i premiér Petr Fiala. Upozornil, že je třeba ostražitost také před kroky Číny, a mluvil o tom , že je třeba nadále podporovat Ukrajinu. Velvyslancům poděkoval a vyzval je k řádné reprezentaci, která by měla zahrnovat také lákání zahraničních investorů do Česka.

Česko podle Fialy musí pokračovat v civilní i vojenské pomoci Ukrajině a podpoře integrace do Evropské unie i NATO a zároveň se připravovat na poválečnou obnovu Ukrajiny.

„Šance na rychlé vyřešení konfliktu se ukázaly jako malé a stále se ztenčující. Důsledky ruské agrese jsou mnohonásobné a do jisté míry se podepisují i na určité nervozitě, kterou pociťujeme v naší zemi,“ řekl Fiala. Ruské pokusy o opětovné vytvoření sfér vlivu je třeba zastavit, jinak to povzbudí nejen režim ruského prezidenta Vladimira Putina, ale i další agresory. Česko podle něj musí více než kdy dříve prosazovat své obranné zájmy, posilovat spojenecké vztahy a přispívat ke zmírňování krizí ve světě.

Premiér považuje za důležité zabránit „únavě z dlouhotrvající situace“ ohledně Ukrajiny. Je podle něj třeba na všech úrovních vysvětlovat, že česká solidarita zachraňuje životy a je správná i nezbytná z bezpečnostního hlediska.

Pavel jmenoval 26 nových diplomatů. Česko bude mít poprvé velvyslance v Kosovu

Česko je nezávislé na ruském plynu, řekl Fiala

Fiala hovořil také o energetické bezpečnosti, jednou z klíčových podmínek energetické nezávislosti je podle něj úplný přechod na americké a francouzské palivo do jaderných elektráren. Podle premiéra vše směřuje k tomu, že se Česko v řádu měsíců bez Ruska v energetice stoprocentně obejde.

Česko je nyní téměř stoprocentně nezávislé na ruském plynu, čeká jej odtržení od ruské ropy, k čemuž je nutné dokončit rozšíření ropovodu TAL. To by podle Fialy mělo být hotové do konce příštího roku.

Pojar: České přijetí Zelenského bylo nejvřelejší. Únavu přebíjí vůlí a vírou

Fiala hovořil také o důležitosti vztahů se spojenci, transatlantické vztahy jsou podle něj nejlepší v historii. Postavení Česka v Evropě pak pomohlo loňské předsednictví v Radě EU, míní.

Co se týče kooperace ve Visegrádské skupině, je nutné se podle Fialy soustředit na praktickou spolupráci v době, kdy je politická spolupráce složitější. Za nutný považuje širší středoevropský dialog, strategickou spolupráci s Německem či posílení vztahů s Rakouskem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video