Milada Horáková

Milada Horáková - Milada Horáková vypovídá před státním soudem. | foto: ČTK

Popravu Horákové připomněla kritika KSČM

  • 249
Veřejnost si připomněla 55. výročí popravy političky Milady Horákové. Hlavní vzpomínkové shromáždění se konalo u památníku obětem komunismu na pražském Újezdě. Promluvy přítomných politiků se nesly především v duchu ostré kritiky dnešní komunistické strany.

Senátor Martin Mejstřík řekl, že předseda KSČM Grebeníček by měl prosit o odpuštění za popravu Horákové. "Kdyby to byl slušný člověk a demokrat, tak tady klečí na kolenou a prosí o odpuštění," prohlásil senátor v proslovu u památníku.

"Gottwaldovská KSČM" podle něj stále představuje hrozbu demokracii. "Nedokážeme-li se postavit tomuto nebezpečí, zavraždíme doktorku Horákovou podruhé," řekl Mejstřík.

Podobně před kladením věnců k památníku hovořili i ostatní politici. Pražský primátor Pavel Bém upozornil na rostoucí preference KSČM. "Je stále dost lidí, kteří pohrdají demokracií," uvedl.

Ministr obrany Karel Kühnl prohlásil, že návrat komunistického režimu není možný, neboť za hranicemi nestojí nepřátelská vojska a není tu velmoc, které by komunisté mohli zemi zradit.

Ale mohou škodit a poškozovat zájmy země v zahraničí, řekl Kühnl a vyzval k tomu, aby demokratické strany vzájemnou záští nedávaly prostor k úspěchu KSČM.

Věnec za prezidenta Václava Klause k památníku položil jeho tajemník Ladislav Jakl. Účastníci shromáždění pak památku Milady Horákové uctili minutou ticha.

Osud Milady Horákové

Milada Horáková byla popravena na Pankráci přesně před 55 lety před rozedněním po vykonstruovaném procesu. K smrti byl spolu s ní odsouzen také štábní strážmistr ve výslužbě Jan Buchal, bývalý majitel dolů Oldřich Pecl a historik a novinář obviněný z trockismu Záviš Kalandra.

Horáková byla za účast v protifašistickém hnutí odsouzena k osmi letům vězení už v roce 1944. Už tehdy jen těsně unikla trestu smrti. Po válce se stala poslankyní za národní socialisty. Po komunistickém puči v únoru 1948 se na protest vzdala poslaneckého mandátu.

Na podzim 1948 neúspěšně iniciovala společný postup nekomunistických stran. Obžaloba na tom později postavila značnou část procesu. Milost pro Horákovou žádaly světové osobnosti jako britský ministerský předseda Winston Churchill, filozof Bertrand Russell a fyzik Albert Einstein.

 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video