Města chtějí vrátit nebezpečný chemický odpad zpět Polákům. Ti zatím mlčí

  0:01
Česká města, do kterých Poláci navezli na sedm set tisíc litrů nebezpečných chemikálií, požadují, aby stát odpad vrátil do Polska. Už požádala ministerstvo životního prostředí, aby s Poláky začalo vyjednávat. Rozjíždí se tak politická bitva o to, kdo moravskoslezská města Frýdek-Místek a Bohumín stovek barelů zbaví.
Sanace nebezpečného odpadu odbornou firmou, která má za úkol odvézt ze skladu...

Sanace nebezpečného odpadu odbornou firmou, která má za úkol odvézt ze skladu u Frýdku-Místku odhadem půl milionu litrů nebezpečných hořlavin, kterou sem navezli zřejmě z Polska. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Policie obvinila z navezení odpadu do Čech šestnáct lidí, mezi kterými je jediný Čech, zbytek jsou Poláci. Odpadová mafie měla promyšlený systém. Chemikálie navážela do naoko pronajatých hal v Moravskoslezském kraji.

„Z vyšetřování jasně vyplývá, že původci odpadu jsou z Polska, a to jak firmy, tak fyzické osoby. Tudíž jsme napsali na ministerstvo životního prostředí, aby konali, oslovili polskou stranu a odpad vrátili podle evropských směrnic původci, tedy do Polska,“ říká místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Halu tam pronajal soukromý majitel a ten teď nemá peníze na likvidaci odpadu, kterého je na místě zhruba 150 tisíc litrů. Ministerstvo životního prostředí nyní říká, že města musí vyčkat. „Do doby, než bude určení pachatele jednoznačné, je předčasné spekulovat o tom, kdo by měl odpad převzít. Z hlediska ochrany životního prostředí je klíčové, aby obce vyhodnotily, zda dochází k bezprostřednímu ohrožení životního prostředí a zda není z hlediska bezpečnosti přínosnější odpad bezpečně zlikvidovat,“ říká Ondřej Charvát z ministerstva životního prostředí.

Bohumín je nyní v situaci, kdy přímé ohrožení životního prostředí nehrozí. Nicméně ze svého likvidaci platit nechce. „Jednoznačně odmítáme likvidovat odpad za peníze našich občanů,“ dodal místostarosta Macura.

Ministr životního prostředí Richard Brabec už o nelegálních dovozech jednal se svým polským protějškem. Domluvili se na užší spolupráci s inspekcí životního prostředí, celníky i policií. „Bezprostřední nakládání s nelegálními odpady je na rozhodnutí konkrétních obcí s rozšířenou působností s tím, že náklady je nutné vymáhat na pachateli trestné činnosti,“ dodal Charvát.

Poláci dělají z Česka skládku Evropy. Odpad tu ukládají levně a beztrestně

Zlikvidovat odpad, který je nyní v halách navezen, bude však také složité. Spalovny, kde by mohl skončit, mají většinou plnou kapacitu a zároveň je pro ně likvidace odpadu, kdy není jasné, o jaké chemikálie jde, náročná. „Analýza jednoho vzorku stojí čtyři až pět tisíc, a to jen aby se vůbec zjistilo, o jaký odpad jde. Pro nás je taková zakázka nezajímavá, když nemáme jistotu, kdo vlastně likvidaci zaplatí a abychom pak nevymáhali složitě peníze po pachateli, který na zaplacení mít nebude,“ řekl zástupce jedné ze spaloven.

Z Frýdku-Místku už odvezli první tuny nebezpečného odpadu do ostravské spalovny. V tamní hale je přes tři tisíce barelů a podle prvních rozborů je v nich šestnáct různých druhů nebezpečných odpadů. „Všechno jsou to hořlaviny, zejména zbytky barev, laků, rozpouštědel nebo kyselin,“ řekl primátor města Michal Pobucký.

Policie případ odpadové mafie dál řeší, protože skupina, která navezla podle obvinění odpad do Frýdku-Místku, se u Bohumína snažila si pronajmout i další prostory. „Prostřednictvím realitních kanceláří se pokusili pronajmout si prostory ve třinácti dalších případech,“ řekl náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita.

„My máme taky problémy“

Polsko se zatím k návrhu českých měst, aby si odpad odvezlo zpět do země, nevyjádřilo. Polský ministr životního prostředí Henryk Kowalczyk však naznačil, že země na toto nebude ochotna přistoupit. „Také máme problém s přeshraničním převozem nebezpečného odpadu. Máme podezření, že odpad byl přivezen do Polska i z České republiky, Velké Británie nebo Německa,“ řekl Kowalczyk.

Levné skládky nám škodí, lidé musí o odpadech více přemýšlet

Odpad je dnes obrovský byznys. Pro ty, kteří se jej zbaví, někdy i pro majitele hal. Ale neplatí to ve všech případech. Dokládá to i případ, který MF DNES nedávno zmapovala. „Poplatky za skládkování jsou v zahraničí vysoké. Točí se v tom obrovské peníze, jsou schopni zaplatit nájemné, jaké vám nikdo v životě nedá,“ říká Jaroslav B., muž, který pronajal jednu z hal právě polské firmě a po třech měsících v ní nalezl staré pneumatiky.

Polorozpadlou halu u Ostravy bez vody či elektřiny pronajal za 35 tisíc korun měsíčně, reálně by ji pronajal jako sklad maximálně za třetinu. Co vydělal, dal nakonec za odvoz a likvidaci pneumatik, které nebyly jeho.

Pro představu – každá tuna uloženého nelegálního nebezpečného odpadu v Česku vynese organizátorům až šest tisíc korun, a to po odečtení nákladů na dopravu nebo platby nájmu za haly či sklady.

Likvidace nebezpečného odpadu je velmi drahá všude – jenže na Západ jsou proti Česku nebo Polsku, kde tuna přijde až na 13 tisíc korun, trojnásobná. Poláci loni ze zahraničí do své země dovezli okolo 700 tisíc tun odpadu. Aby na tom organizátoři vydělali ještě víc, vymysleli jednoduchý model, jak se odpadu zbavit. Účelově založí firmu, v jejímž čele stojí „bílý kůň“. Firma si v Česku pronajme halu, několik měsíců platí, sklad má prázdný, a pak do něj najednou naveze odpad několika kamiony. Podle Radima Wity třeba jen do Frýdku-Místku navezli Poláci odpad dvaadvacetkrát a do Bohumína šestkrát.

Odpad, který končí v Česku v těchto měsících, je pravděpodobně jen zlomkem toho, co si takzvaná odpadová mafie nechala navézt na skládky v Polsku. Snaží se ho totiž zbavit, protože jeho likvidace je velmi problematická.

Skládky v Polsku hoří

Z Polska je smetiště Evropy. Šíbři si namastí kapsu, pak skládku podpálí

Jen za pět loňských měsíců vzplálo v Polsku na sedmdesát takových skládek – plasty, pneumatiky a chemikálie. „Požáry vznikají podle stejného scénáře. Pokaždé vypukly o víkendu a v noci. Nabízí se vysvětlení, že požáry byly založeny úmyslně, aby se nahromaděný odpad nemusel likvidovat,“ uvedl polský ministr životního prostředí Henryk Kowalczyk.

Pneumatiky pocházejí z Itálie a Velké Británie. Do Polska v kamionech putují například obaly od olejů či čisticích prostředků z Velké Británie a Německa – jsou deklarované jako recyklovatelné plasty. Chemikálie zase dovážejí z Německa. Nejvíce případů nelegálního odpadu ze zahraničí zaznamenalo Česko v letech 2005 a 2006. Firmám za navezení nelegálního odpadu dnes hrozí pokuta až padesát milionů korun, jednotlivcům až milion.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...