Je to překvapivé, ČSSD to muselo šokovat, říká politoložka.

Je to překvapivé, ČSSD to muselo šokovat, říká politoložka. | foto: Michal Doležal, ČTK

Politoložka: Koalice zahnala ČSSD trochu do kouta

  • 91
"Je to překvapivé, ČSSD to muselo docela šokovat," reagovala pro iDNES.cz politoložka Vladimíra Dvořáková z VŠE na to, že koalice vzala za své deset předvolebních cílů sociální demokracie. "Tohle nikdo nepředpokládal. ČSSD to trochu zahnalo do kouta, ale podle mého na to nepřistoupí."

Přejít na speciál Hledá se vláda

DOKUMENT:
Deset závazků ČSSD občanům ČR

ČTĚTE TAKÉ:
Průlom: Koalice vezme za své sliby ČSSD

Svázal by tento závazek potenciální vládě ruce?
Ne, ani by nemusel. Není tam zmíněno, že by například nesměla být zavedená rovná daň. Desatero neříká, jakým způsobem by toho mohla vláda dosáhnout, je spíš vágní.

Může ČSSD takové prohlášení odmítnout, aniž by, řekněme, ztratila tvář?
Byl to dobrý tah, jak zahnat sociální demokracii trochu do kouta. Když řekli, dobře, jsme s vámi ochotní jednat o programu, znělo to jako slib, který k ničemu nezavazuje, ale tohle prohlášení je něco jiného.

Jak by tedy teď mohla ČSSD reagovat? Nemůže asi říct, že sliby nemyslela vážně.
Myslím, že vždycky se dají najít skuliny. Těch deset bodů je hodně vágních. Mohou mít například výhrady v tom smyslu, že koalice neuvádí konkrétní metody, jak cílů dosáhnout. Ale každopádně se z toho bude sociální demokracii obtížněji vymlouvat.

Takže podle vás vyjednavači ČSSD tento návrh nepřijmou.
Osobně si myslím, že nakonec ne. Sociální demokracii tuhle koalici nechce, to je od počátku jasné. Chtěli to "vrátit" lidovcům a Martinu Bursíkovi ukázat, že si zelení vybrali špatného partnera.

Takže myslím, že tento návrh označí buď za populistické gesto nebo řeknou, že rovná daň je v naprostém rozporu s dosažením "sociálního státu".

Každopádně je to velmi překvapivé. Je zajímavé i to, že na to koalice přistoupila, ačkoliv to v důsledku žádné ústupky znamenat nemusí. Všichni slibovali všechno možné. Ale neodvážím se víc předvídat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video