Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politolog pro iDNES.cz: Ústava ani počasí předčasným volbám nepřejí

  17:49
Poté, co ČSSD odmítla hlasovat pro samorozpuštění Poslanecké sněmovny, se všeobecně začalo počítat s volbami v původním řádném termínu, tedy koncem května či začátkem června 2010. Stále však není vyloučeno, že Češi půjdou k volebním urnám přece jen o něco dříve, byť to v tuto chvíli není příliš reálné.

Josef Mlejnek mladší | foto: Kavárna

Politici by patrně (takřka jistě) vybrali jeden ze způsobů, které byly v ústavě obsaženy na začátku tohoto volebního období, tedy v červnu 2006. Jde o celkem známé a často přetřásané postupy, nicméně nutno zdůraznit, že skoro žádný z nich vlastně nepředstavuje metodu vypsání předčasných voleb.

Ústavodárce prostě do ústavy v roce 1992 nevkomponoval žádný rozumný způsob, jak na základě rozhodnutí a dohody hlavních politických sil dospět k předčasným volbám.

Všechny v ústavě uváděné situace, které vypsání předčasných voleb umožňují, byly ústavodárcem považovány především za symptomy hluboké politické krize, jež jako jediná – dle mínění tvůrců ústavy – ospravedlňuje rozpuštění Sněmovny.

Nicméně ústavodárce předpokládal, že politici budou ke všemu přistupovat zodpovědně a se vší vážností, a že tedy případné selhání tří pokusů o sestavení vlády bude selháním tří opravdu vážně míněných pokusů, nikoliv imitací těchto tří pokusů s cílem dostát liteře ústavy.

Takovouto imitaci dosud i všichni politici zcela správně označovali za šaškárnu a zatím se k ní odmítali uchýlit. Tři neúspěšné pokusy sestavit vládu tedy v žádném případě nelze považovat za vědomý způsob vyvolání předčasných voleb – je to pouze ústavodárcem předvídaná situace, která poskytuje k vypsání předčasných voleb oprávnění, nicméně mělo by se k ní dojít přirozeně, tedy po třech zcela vážně míněných pokusech.

Imitace těchto tří pokusů s cílem dosáhnout v nich vědomě neúspěchu a tím oprávnit rozpuštění Sněmovny by tak byla v rozporu s duchem ústavy a mohla by být taktéž napadnuta u Ústavního soudu jako její znevažování. Zejména pokud by šlo o vědomou imitaci všech tří pokusů.

případ z německa

Německo a Evropská unieU německého ústavního soudu se dočkal napadnutí způsob, jakým vyvolal v roce 2005 předčasné volby Gerhard Schröder, když si schválně nenechal vyslovit důvěru.

Dva poslanci pak napadli právě tu skutečnost, že to bylo schválně zinscenováno, a byť jim německý ústavní soud nevyhověl, kauzou se seriózně zabýval a v Německu se na toto téma vážně diskutovalo. A prezident Köhler se o vypsání voleb dlouze radil s experty.

Podobně jako "inscenaci tří neúspěšných pokusů" lze zhodnotit i další dvě z celkem čtyř situací, které předčasné rozpuštění Sněmovny umožňují, tedy je-li její zasedání přerušeno v součtu déle než 120 dní v roce a není-li tři měsíce usnášeníschopná.

Pokud by takové situace reálně nastaly, představují vážný důvod k rozpuštění, jako "imitační důvod" jsou však dosti nepraktické (imitaci může snadno překazit poměrně malá část poslanců, pětina či třetina), poměrně dlouhé a též potenciálně napadnutelné u Ústavního soudu právě z důvodu ústavu znevažujícího vědomého imitování reálně neexistující reálné situace.

Zbývá tedy ještě jedna, v současné době nejčastěji uváděná varianta: vláda předloží do Sněmovny zákon, s nímž spojí otázku důvěry, a Sněmovna se k němu tři měsíce nevyjádří.

Posledním reálným termínem je únor

Pokud by takový zákon Fischerova vláda předložila koncem září, mohly by předčasné volby být v únoru. Což je také poslední reálný termín, neboť Sněmovnu nelze rozpustit tři měsíce před vypršením volebního období.

Co však touto podmínkou ústavodárce asi myslel? Pokud Sněmovna nepřijme k zákonu, s nímž vláda spojila otázku důvěry, tři měsíce usnesení, pak je buď usnášeníneschopná (tzn. že se na jednání nedostavuje ani třetina poslanců), nebo v ní vládne totální chaos, nebo je sevřena ostrým zavilým patem (100 : 100), nebo jde o její vědomou a disciplinovanou vůli.

Musí jít o disciplinovanou vůli nadpoloviční většiny, která zabrání tomu, aby se hlasování o daném zákonu dostalo na pořad jednání. Jakmile se totiž o zákonu jednou začne hlasovat, tak vláda buď důvěru získá, nebo nezíská, ale Sněmovnu již nepůjde touto cestou rozpustit.

Proč by ale disciplinovaná většina raději nepodržela vládu v sedle nebo neustavila nějakou jinou vládu? Důvodů může být celá řada, nyní jsou důležité dvě věci. Za prvé, i tato situace je spíše předpokládaným symptomem vážných problémů ve Sněmovně, nikoliv ústavodárcem nabídnutou cestou k vypsání předčasných voleb.

Pokud si ji nějaká disciplinovaná většina přesto vybere, pak asi z nějakého opravdu závažného důvodu. Jde tedy o cestu ústavně asi nejčistší (nejméně zavánějící holou účelovou imitací), ale zároveň náročnou na dodržení politické dohody, která tento způsob umožní – dohoda musí vydržet tři měsíce.

A pak je tu ještě prezident – ústava totiž praví, že pokud nastanou čtyři výše uvedené situace, prezident může Sněmovnu rozpustit. Tedy také nemusí. V současné chvíli lze proto jen těžko očekávat, že by k vypsání předčasných voleb došlo.

Navíc, do hry vstupuje i počasí: komu z politiků by se asi chtělo dělat kampaň v lednových mrazech a únorových plískanicích? Lepší budou hádky v teple Sněmovny a čekání na jaro, podobně jako v případě vojenských tažení v naší dávné i nedávné minulosti.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...