Předseda ODS Petr Fiala na programové konferenci 26. května v Líbeznicích.

Předseda ODS Petr Fiala na programové konferenci 26. května v Líbeznicích. | foto: ČTK

ANO spadlo pod třicet procent, posiluje ODS, ukázal průzkum

  • 983
Sněmovní volby by vyhrálo hnutí ANO s 27 procenty. Oproti dubnu si podle průzkumu Kantar TNS pro Českou televizi pohoršilo o 3,5 procenta. Výrazně posílila ODS, kterou by v květnu volilo 16 procent hlasujících.

Podle průzkumů společnosti Kantar TNS se Babišově partaji od letošního února snížily preference z 33 na 27 procent. Přesto si ANO udržuje na první příčce náskok na druhou ODS.

Občanští demokraté však ztrátu postupně dotahují. Podle květnového průzkumu by získali 16 procent hlasů, což je o 4,5 procentního bodu lepší výsledek, než kterého strana dosáhla v podzimních volbách do Sněmovny.

„Zprávou číslo jedna je poměrně výrazný propad preferencí hnutí ANO. Jsou to tři procentní body od dubna a dokonce šest procentních bodů od února, kdy byly preference v lokálním maximu. Podpora 27 procent je nejnižší za poslední dva roky,“ řekl České televizi analytik Kantar TNS Pavel Ranocha.

10.června 2018 v 14:19, příspěvek archivován: 10.června 2018 v 14:27

Hnutí ANO ztrácí podporu, lidovci skončili pod pěti procenty. Nejvíc posilují @ODScz https://t.co/TxLFcpq1kk @OtazkyVM @CzechTV https://t.co/8rCz8pIadt

Naopak ODS podle něj zaznamenala nejvyšší preference od roku 2012. Domnívá se, že občanští demokraté v poslední době k sobě přetahují voliče ANO a současně sympatizanty TOP 09.

Stabilní podporu 14 procent si drží sněmovní nováčci Piráti. Za nimi se nachází SPD s devíti procenty, následují komunisté se ziskem 7,5 procenta. ČSSD, které nedávný průzkum CVVM přisoudil 13 procent, se podle Kantar TNS pohybuje kolem sedmi procent.

Do Sněmovny by se ještě dostali Starostové a nezávislí. TOP 09 se pohybuje na hraně pěti procent. Naopak pod ní se umístili lidovci se čtyřmi procenty.

Podpora Babiše klesá, tolerance k vládě bez důvěry stoupá

Za poslední tři měsíce podle aktuálního průzkumu výrazně ubylo těch, kteří souhlasí s opětovným jmenováním šéfa ANO Andreje Babiše do premiérského křesla. Nyní tento krok prezidenta Miloše Zemana podporuje 40 procent, v únoru to bylo 56 procent.

Průzkum ukázal naopak nárůst tolerance lidí vůči délce vládnutí bez důvěry. Názor, že by kabinet bez důvěry poslanců neměl vládnout déle než tři měsíce, mělo v únoru 44 procent respondentů, nyní už jen 36 procent dotázaných. S tím, že vládnout bez důvěry se dá víc než rok, nemělo před třemi měsíce problém 20 procent lidí, v květnu 24 procent občanů.

Průzkum Kantar TNS pro ČT se uskutečnil od 12. května do 1. června mezi 868 respondenty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video