ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

KOMENTÁŘ: I když není socialismus, ideje ČSSD zvítězily. Strana přitom zaniká

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Proč tradiční levice opouští českou politiku, která je přitom vlastně celá levicová? V čase 100. výročí osudového rozkolu v sociální demokracii není od věci se rozhlédnout, co kromě zmírajícího sociáldemokratismu a komunismu dnes vlastně tvoří českou levici, píše mediální analytik Štěpán Kotrba.

Nemá smysl připomínat události, které vedly v prosinci před sto lety k rozkolu široce rozkročené československé dělnické sociální demokracie, radikalizaci členstva a posléze v květnu 1921 i ke vzniku komunistické strany. Tehdy také existoval sílící a neřešitelný rozpor mezi „žluťáckým“ (čti státotvorným, „evolucionistickým“) buržoazně demokratickým vedením a daleko „revolucionističtější“ dělnickou členskou základnou. Milionovou demonstraci, deník Rudé právo a prosincovou generální stávku, známou také jako „boj o Lidový dům“, vyvolala odštěpená levicová frakce strany v čele s Bohumírem Šmeralem. Stávku se podařilo utlumit až vyhlášením stanného práva za pomoci vojska. A to byl půl roku předtím sociální demokrat Vlastimil Tusar ještě předsedou vlády… Strašná politická neschopnost.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video