Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Komunisté nepodpoří vládu, pokud nezdaní náhrady za církevní restituce

  • 655
Komunisté nepodpoří menšinovou vládu ANO a ČSSD, pokud jejich poslanci nebudou hlasovat pro zdanění náhrad církevních restitucí. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že bod sice není v programovém prohlášení vlády, ale je to pro ně nepřekročitelná podmínka.

V současné době probíhá referendum mezi sociálními demokraty, jestli půjdou či nepůjdou do vlády s hnutím ANO. Předběžně je však dojednána tolerance ze strany komunistů. I ta je ovšem možná pouze za určitých podmínek, jak v neděli zmínil předseda komunistických poslanců. Komunisté například za svoji podporu chtějí zdanění náhrad církevních restitucí. 

„Zákon, který je z naší dílny je ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně a pokud bude projednán, není potřeba ho dávat do programového prohlášení. Pokud nebude nebo nebude dojednán, zajisté bude nějaká zmínka v dohodě o případné podpoře nebo toleranci,“ řekl Kováčik.

Na možnost, že by poslanci z řad hnutí ANO a ČSSD zákon nepodpořili, reagoval slovy: „Pak ať si jednají, s kým chtějí.“

Kováčik na závěr upřesnil, že s podporou zákona stojí a padá i podpora komunistů. Ve chvíli, kdy by koaliční partneři zákon projednali, ale neschválili, pak by komunisté přestali tolerovat vládnoucí koalici.

Nicméně předseda komunistických poslanců věří, že zákon bude dojednaný a schválený nebo jeho podpora zanesená do smlouvy dříve, než vláda vznikne.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video