Když se policisté o akci dozvěděli, nasadili ale do terénu hlídky. Ilustrační foto

Když se policisté o akci dozvěděli, nasadili ale do terénu hlídky. Ilustrační foto | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Policisty zaměstnal tajný závod milionářů Praha-Budapešť

  • 180
Super drahá a silná auta označená pořadovými čísly a vybavená tajným úkolem prosvištěla odpoledne republikou. Informace o tajném závodu Diamond Race z Prahy do Budapešti neměli ani policisté. Když se o akci dozvěděli, nasadili ale do terénu hlídky a vybrané závodníky začali kontrolovat.

"Posílili jsme hlídky na komunikacích, kde by mohl nastat problém. O nasazení speciálního počtu policistů ale moc nemůže být řeč, o akci jsme se dozvěděli až dnes někdy kolem poledne," přiznal večer šéf jihomoravské dopravní policie Leoš Tržil.

Na trasu z Prahy do Budapešti vedoucí přes Hradec Králové, Jihlavu, Brno a Bratislavu vyrazila v luxusních vozech zhruba padesátka řidičů, z hlavního města v jednu hodinu odpoledne.

Řidiči se při závodě pohybovali v běžném provozu. Důležité bylo projet během dne určená kontaktní místa.

Závod Diamond Race.

Policisté ale měli jen více než kusé informace. "Kolik jich přesně je, kam jedou, kdo akci pořádá ani jestli je dána trasa, nebo jen kontrolní stanoviště, to nevíme," připustil Tržil. Obavy z nekontrolovatelné jízdy smrti se ale podle něj nenaplnily. Na agresivního "závodníka" si stěžoval jen jeden volající na lince 158.

"Zkontrolovaných bylo 15 vozidel, problémy jsme nezaznamenali. S ohledem na hustotu provozu, která byla, moc možností na extra rychlou jízdu ani neměli," dodal Tržil.

Přesto si účastníci závodu vybavení karnevalovými kostýmy těžkou hlavu s dodržováním předpisů nedělali. Na dálnici se řítili i více než dvousetkilometrovou rychlostí, při zácpě se nezastavili ani před jízdou odstavným pruhem.

Závod Diamond Race.

A podobná situace se zřejmě bude zase opakovat. Účastníci klání, v němž vítěze čeká 3,4 karáty těžký téměř centimetrový diamant, totiž trasu o víkendu prosviští zase zpět. Česká obdoba milionářského závodu Gumball 3000 skončí v neděli v Praze.

Podle informací ČTK se závodu účastní až 99 vozů. Za volantem údajně sedí i známé modelky Agáta Hanychová nebo Zuzana Belohorcová.

Závod Diamond Race.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video