Policie zadržela podezřelého z výbuchu v nemocnici

- Policisté zadrželi osmatřicetiletého Š. K., který je podezřelý z březnového pumového útoku v nemocnici s poliklinikou v Praze-Vysočanech. Vyšetřovatel muže obvinil z obecného ohrožení. Podezřelého z tohoto útoku vypátrali kriminalisté a vyšetřovatel pražského úřadu vyšetřování ve spolupráci s občany.
Podívejte se na fotografie z březnového výbuchu - ikonka fotogalerie. Poslechněte si, co říkala policie krátce po výbuchu. RealAudio.

Jak probíhalo vyšetřování v březnu

Policie stanovila tři vyšetřovací verze. Náměstek ředitele pražské policejní správy Jaroslav Zeman nevyloučil možnou spojitost s výbuchem v Jilské ulici Praze 1 v září minulého roku. Pachatel tohoto činu dosud nebyl dopaden. V případě výbuchu ve Vysočanech měla policie podle náměstka více šancí pachatele odhalit. "Poprvé máme dostatek svědků," řekl.
Policii telefonovalo asi deset lidí, kteří informovali o různých skutečnostech souvisejících s výbuchem, uvedl Zeman. Zvláštní případ museli policisté řešit, kdy jistý muž oznamoval uložení bomby v nočním baru. "Později se ukázalo, že volal proto, aby nemusel zaplatit útratu," řekl Zeman..

Výbuch v nemocnici

Ve vysočanské nemocnici v Praze 9 ve středu kolem čtvrt na dvanáct vybuchla neznámá trhavina. Pět lidí bylo lehce zraněno - po explozi mají poškozené ušní bubínky. Jeden z nich byl hospitalizován. Bomba byla uložena v igelitové tašce pod lavicí v čekárně chirurgického oddělení. Pravděpodobně ji tvořila trubka naplněná šrouby a hřebíky.
Bomba prorazila tenkou přepážku mezi místnostmi, rozbila skla a rozmetala židle.
Zpravodaj MF DNES z místa výbuchu, které policie uzavřela, hlásil, že všude je plno rozbitého skla, zbytků rozbitých židlí a střepin.

Přibližná podoba pachatele výbuchu ve vysočnaksé nemocnici

Zdemolovaná čekárna chirurgické ambulance v budově nemocnice v Praze 9-Vysočanech krátce poté, co v ní ve středu (10. března) explodovala nastražená nálož


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video