Pokuty bude možné platit na místě elektronickou cestou. Ilustrační foto.

Pokuty bude možné platit na místě elektronickou cestou. Ilustrační foto. | foto: Jiří Bervida, MF DNES

Policie testuje ve vozech platební terminály

  • 47
Řidiče čeká od příštího roku přísnější postih za přestupky. Policie se připravuje i na cizince, kteří pokutu nezaplatili a složenku zahodili. S výmluvou, že u sebe nemají české koruny, už však neobstojí. Policisté totiž začínají používat platební terminály ve vozech.

Na řidiče čeká s příchodem bodového systému přísnější postih. Za nejhorší dopravní přestupky bude možné uložit pokutu až padesát tisíc korun. Policistům se také vrací pravomoc odebírat na místě řidičské oprávnění. - více zde

Dosud mohou policisté na místě vybírat pokutu pouze v českých korunách. Šéf dopravní policie Zdeněk Bambas to odůvodňuje slovy: "Nejsme žádná směnárna."

Pokud tedy řidič na místě nemůže zaplatit pokutu, policista mu musí vypsat složenku. Od té chvíle má vymáhání pokuty na starosti finanční úřad. Policii zůstane pouze vyplněný blok na pokutu, která nemohla být na místě zaplacena.

Málokterý cizinec ale zaplatí. Finančním úřadům se podaří vymoci jen malé procento pokut ze zahraničí. "Je to problém. Úřad obtížně vymáhá pohledávky u nás, natož z jiné země. Možnost elektronické platby na místě přestupku proto velmi pomůže," řekl iDNES mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Do konce roku budou mít cizinci i čeští řidiči možnost zaplatit pokutu kartou u padesátky policejních aut, na zkoušku vybavených terminálem. Zatím není jasné, kdy přibudou další.

"Je to zatím pilotní projekt, který bude z větší části u dopravní policie a z malé části také u pořádkové policie. Po nějaké době se projekt vyhodnotí a rozhodne se, jak je to efektivní a zda to má vůbec smysl," řekl iDNES šéf dopraváků Zdeněk Bambas.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video