Auta a hodinky zabavené Policií ČR (11. listopadu 2022)

Auta a hodinky zabavené Policií ČR (11. listopadu 2022) | foto: Policie ČR

Raději ferrari a rolexky než daně. Stát stíhá IT dodavatele za krácení daní

  • 160
Národní centrála proti organizovanému zločinu stíhá sedm lidí a jednu firmu za krácení daní se škodou ve výši téměř 100 milionů Kč. Policie přitom zabavila několik luxusních aut a hodinky. Dva lidé skončili ve vazbě.

V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným tresty vězení od pěti do deseti let, uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Společnost, která měla značné příjmy z poskytování IT služeb především státním úřadům a institucím, měla zahrnovat v letech 2019 až 2022 do svých daňových přiznání „fiktivní faktury“. Podle policie tak zkrátila daň z přidané hodnoty a daň z příjmů.

Peníze měly být převáděny majitelem společnosti buď bez ekonomického důvodu na bankovní účty jiných společností, které vlastnil, nebo přes údajné dodavatelské společnosti. Vlastník podle vyšetřovatelů následně peníze utrácel za luxusní zboží či služby pro sebe a svou rodinu.

Auta a hodinky zabavené Policií ČR (11. listopadu 2022)

Stát vlastníkovi společnosti zabavil mimo jiné luxusní vozidla značek Aston Martin a Ferrari v hodnotě zhruba 30 milionů Kč, nemovitost a luxusní hodinky v hodnotě asi 10 milionů Kč.

Policie podnikla kroky také k zajištění důkazů a majetku obviněných také ve Švýcarsku.

Ze sexy policistek v kalendáři není žádná v utajení, uklidňuje NCOZ

Vlastník firmy čelí obvinění z trestných činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a legalizace výnosů z trestné činnosti. Zejména zaměstnance, kteří podle policie svému šéfovi v trestné činnosti pomáhali a kryli ho, aniž by na tom přitom jakkoli sami vydělali, stíhá stát pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

NCOZ na případu spolupracuje s Finančním analytickým úřadem a Finanční správou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video