Policie se vrací na místo činu

  • 1
Občané se necítí bezpeční a ministr Gross tvrdí, že s tím chce něco udělat. Pocit ohrožení ve společnosti není jen nějakým nedoloženým dojmem nahodilých rýpalů, ale je prokázán například zářijovým výzkumem CVVM. Se svou bezpečností je nespokojeno 57 procent občanů.

Ani zbytek moc nejásá, skoro třetina obyvatel se cítí bezpečná "tak napůl". Mají proč.

Když se měsíc předtím občané podělili o své zkušenosti, vyšlo mnohé najevo. Tak například 17 procent osob vypovědělo, že se jim nebo někomu z domácnosti kdosi vloupal do auta.

Krádeže do tří tisíc korun zažilo u sebe nebo blízkých 16 procent lidí. A tak bychom mohli pokračovat. Výzkum také zjistil rozpor s policejními statistikami. Poškození lidé se už často ani nenamáhají obracet se na policii. Sami si přijdou bezmocní a za bezmocné zřejmě považují i strážce zákona.

Co občané vědí už dávno, dolehlo nyní i k sluchu ministra vnitra a policie samé. Pozdě, ale přece. Jaké léky ministr Gross navrhuje? Více policistů do přímé služby, nové rozložení služeben, aby byly blíže k nezákonnému "dění".

Pomoci by mohlo také již dnes možné zkrácené trestní řízení. Lidem by ostřejší přístup nevadil, vždyť Češi jsou tradičně stoupenci přísných trestů. Například jen čtvrtině občanů připadá trestání obecné kriminality přiměřené, ostatním se zdají tresty mírné.

Budou nová opatření, pokud se uskuteční, nějak výrazně účinná? To by věděl jen nějaký věštec, protože i lumpové mohou pružně "inovovat" své postupy. Jisté však je, že intenzivní přítomnost kompetentních policistů a policistek na známých místech rejdů je žádoucí. Slovo "kompetentní" je třeba zdůraznit.

Pokud se policista nedomluví s okradeným cizincem, utrpí často okradený po prvním šoku hned druhý, tentokrát kulturní. Češi už si skoro zvykli, a to je zlé. Zločinci se prý vracejí na místo činu. Aby ne, když tam na policistu mnohdy nenarazí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video