Dopravním policistům dělá konec prázdnin vrásky na čele. Ilustrační foto.

Dopravním policistům dělá konec prázdnin vrásky na čele. Ilustrační foto. | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Policie připravila na konec prázdnin téměř šedesát akcí

  • 26
Řidiči musí až do neděle počítat se zvýšeným množstvím kontrol u silnic. V souvislosti s koncem prázdnin policie naplánovala padesát šest akcí, na které po neděli naváže další, tentokrát zaměřená na přechody pro chodce.

Poslední prázdninový víkend bývá pro dopravní policisty černou můrou. Z prázdnin se vrací stovky "svátečních" řidičů, každý spěchá domů, nervozita stoupá, nehod je oproti jiným týdnům víc. Ani letošní léto nebude jiné.

"Rozhodně doporučujeme vyrazit na cestu zpět už v pátek a nenechávat to na neděli," sdělila iDNES.cz Petra Srnková z policejního prezidia.

Žádné represivní akce prý dopravní policisté nechystají, zaměří se na dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Začali už v pondělí.

Celkem má až do neděle proběhnout padesát šest dopravně-bezpečnostních akcí. Nejde ovšem o celorepublikové opatření, taktovku svírají krajští a okresní velitelé. "Někteří plánují využít vrtulník," dodává Srnková.

Na tento zvýšený dohled nad řidiči naváže obdobná akce nazvaná Zebra se za tebe nerozhlédne, tentokrát zaměřená na bezpečné přecházení vozovky. V pondělí ráno 1. září se totiž do škol po dvou měsících vrátí statisíce školáků, mezi nimi i prvňáci.

"Hlavním cílem je preventivně působit na chodce a posílit v účastnících silničního provozu zásady pro správné přecházení vozovky a také odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce," vysvětluje mluvčí dopravních policistů Srnková.

Poprvé se policejní "Zebra" v ulicích objevila loni, policisté dohlíželi na téměř čtyřech stovkách přechodů a oslovili přes deset tisíc chodců.


. Statistika nehod a úmrtí chodců

1. čtvrtletí 2007 – 437 nehod, 4 chodci usmrceni
1. čtvrtletí 2008 – 412 nehod, 12 chodců usmrceno


2. čtvrtletí 2007 – 663 nehod, 15 chodců usmrceno
2. čtvrtletí 2008 – 649 nehod, 16 chodců usmrceno

Dopravní servis Dopravní servis:
doprava.idnes.cz
Dopravní servis

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Mýto, policie, silnice

Video