Místo, kde byl objeven vůz a nedaleko i tělo zavražděné ženy. | foto: turistika.cz

Inspektorka životního prostředí se nevrátila ze služební cesty, někdo ji ubodal

  • 64
Ráno vyjela na služební cestu, ze které se už nikdy nevrátila. Tělo bylo nalezeno v lesním porostu u odpočívadla zvaného „Kóta“ na Bruntálsku. Vražda inspektorky životního prostředí Marie Nesetové z Bruntálska zůstává neobjasněná a policie i po sedmnácti letech hledá informace, které by vedly k dopadení vraha.

Kriminalisté případ zařadili do policejního kalendáře, kde jsou zveřejněny nevyřešené zločiny.

Neznámý pachatel k vraždě ženy 30. června 2006 použil nůž. Její tělo poté bylo nalezeno v lesním porostu u odpočívadla zvaného „Kóta“, a to na silnici mezi obcemi Karlova Studánka a Vidly na Bruntálsku.

„Marie Nesetová užívala osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia combi tmavě zelené barvy s pražskou registrační značkou,“ píší policisté v popisku.

Policejní pomníčky červen 2023. | foto: Policie ČR

Byl to poslední školní den před prázdninami roku 2006. Silně pršelo a 51letá Marie Nesetová vyjela kolem sedmé hodiny ráno z Dětřichova nad Bystřicí na Bruntálsku do Velké Kraše na Jesenicku. S tamním starostou byla domluvená na kontrole jakosti vody, schůzku měli mít v devět hodin.

200 metrů od auta leželo ženské tělo

Inspektorka však do obce nikdy nedojela. Její zhruba osmdesátikilometrová cesta skončila ani ne v polovině. Když se žena v domluvený čas nevrátila, začal její partner odpoledne volat na mobil. To však bylo marné.

V sobotu ráno se rozhodl obrátit na policii. Po předpokládané trase pátrala i ženina dcera s manželem. Pátrací akci vzápětí rozjela i policie. Uplynula sobota, pak neděle, stále nic.

Místo, kde byl objeven vůz a nedaleko i tělo zavražděné ženy. | foto: turistika.cz

Věci se pohnuly 3. července ráno, když policii lesní dělník nahlásil, že už druhý den na lesní cestě u odpočívadla stojí zelená Škoda Felicia s pražskou registrační značkou. Tedy vůz, jakým odjela hledaná žena.

Asi 200 metrů od auta, hned za lesním altánkem a kousek od silnice, leželo ženské tělo. Vrah svou oběť ubodal a tělo se snažil zakrýt. Pak nejspíš s autem popojel, zřejmě aby zametl stopy.

Ztratil se jen starší mobilní telefon

Čin podle kriminalistů neměl sexuální podtext, ztratil se jen starší mobilní telefon, doklady a klíče. Cennosti, jako například řetízek, náušnice nebo prstýnek, nikdo nevzal.

Kriminalisté vyslechli stovky lidí. Dozvěděli se o muži, který přespával ve vyhořelém hotelu Hubertus v Karlově Studánce. Rád chodil do bufetu U vodopádů, kde oslovoval lázeňské hosty. Pocházel prý z Přerovska nebo Olomoucka a býval pracovníkem Českých drah.

„Měl šedesát až pětašedesát let, vysoký byl zhruba 170 až 175 centimetrů a měl prošedivělé vlasy. Chodil v riflích a košili,“ uvedl v roce 2010 kriminalista Alexej Michálek. Mohl to být důležitý svědek, ale také možná vrah.

Manžele a jejich psa ubodal nůžkami, nožem a šroubovákem. Uniká už 19 let

Policisté také pátrali po muži s ženou, kteří 30. června okolo osmé hodiny scházeli kousek od místa činu ke Karlově Studánce. Nejspíše stejní stopaři byli spatřeni tentýž den asi v 6:45 u silnice v Malé Morávce. I tudy žena nejspíše projížděla. Zatím však veškerá snaha o objasnění případu přišla vniveč.

„Na tento případ si velmi dobře vzpomínám, tehdy jsem byl okresním policejním ředitelem v Jeseníku. Ačkoliv jsme na něm opravdu dlouho usilovně pracovali, pachatele se bohužel zatím nepodařilo dopadnout,“ řekl moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Pohřešovaný obchodní zástupce

Kromě vraždy v měsíci červnu policie zveřejnila i druhý případ. Tím je pohřešovaný Dalibor Eisenreich. Policie po něm pátrá rovněž od roku 2006.

„Živil se jako obchodní zástupce firmy, která provozovala půjčky. Naposledy byl viděn v obci Větřní, okres Český Krumlov. V této obci bylo také nalezeno jeho motorové vozidlo tovární značky Mercedes černé barvy,“ doplňují v popisu policisté.

Pohřešovaný měří 172 centimetrů, je střední postavy, má šedé vlasy a modré oči.

Stejné jako v detektivkách. Vražda musí mít motiv, říká šéf mordparty Flaška

Policejní kalendář má připomenout vybrané případy, dobu, místa a osoby. „Věříme, že tímto pomůžeme rozvířit pomyslný prach zakrývající dosud nepoznané a nevyřčené, co musí z nitra ven,“ řekl iDNES.cz policejní mluvčí Jakub Vinčálek.

Mluvčí současně poukázal na to, že v souvislosti s opětovným zveřejněním nevyřešených případů v loňském kalendáři policie od veřejnosti obdržela desítky podnětů a informací.

„Mnohé jsme již měli. Ale konkrétně ve třech případech vedly informace od veřejnosti k novému ‚otevření‘ zveřejněných kauz. Bohužel není možné uvést u kterých, protože bychom ohrozili vyšetřování samotné,“ dodal mluvčí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video