ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Policie zkontrolovala tisícovku cizinců, dva z nich hledal Interpol

  • 6
Při kontrole zaměřené na uprchlíky odhalili čeští policisté dva lidi hledané Interpolem a sedm lidí s padělanými doklady. Při šestidenní akci na přelomu června a července prověřovali přes tisíc cizinců. Většina z nich neměla platný doklad totožnosti a pocházela ze střední Asie, Blízkého východu a Afriky.

Akce probíhala na hraničních přechodech, v uprchlických zařízeních a dalších lokalitách. Na webu policie to ve čtvrtek uvedl mluvčí Jakub Vinčálek.

Policisté kontrolovali uprchlíky v protiteroristické operaci Interpolu nazvané Hotspot, která se zaměřuje na nalezení teroristů, extremistů a dalších zločinců mezi migranty. Speciálně vytvořené týmy pomocí mobilních biometrických zařízení snímaly otisky prstů a pořizovaly snímky obličeje lidí, které policie podezírá z nelegálního vstupu do země.

Policie dopadla 14 převaděčů. Za milion eur propašovali do EU tisíc migrantů

„Získané údaje jsou odesílány přímo, prostřednictvím zabezpečeného internetového připojení, k porovnání s databázemi Interpolu,“ uvedl Vinčálek. Výsledky dostanou policisté během 21 sekund a mohou okamžitě zjistit, zda je kontrolovaný cizinec podezřelý z nějaké trestné činnosti. „V podstatě dojde k okamžitému srovnání s údaji ze 195 zemí celého světa,“ dodal mluvčí.

Na akci se podíleli celníci a policisté včetně zástupců nově vytvořené Národní centrály pro boj s terorismem, extremismem a kybernetickou kriminalitou (NCTEKK). Češi se operace Interpolu zúčastnili poprvé a poprvé měli možnost okamžitě zjistit lidi, které hledá Interpol.

„Tato možnost identifikace osob představujících značné bezpečnostní riziko je pro Policii ČR velmi důležitá, obzvlášť v současné době, kdy po celé Evropě opět rostou počty zajištěných nelegálních migrantů, jejichž skutečná identita a minulost je jedna velká neznámá,“ prohlásil ředitel NCTEKK Břetislav Brejcha.

Policisté při kontrolách vytvořili 224 biometrických profilů, které zahrnují snímek obličeje a otisky prstů. Prověřovali a nadále prověřují také uprchlíky, které v Česku zaznamenali v posledních dvou letech. Podle Vinčálka je to přes 13 tisíc lidí převážně ze Sýrie, kteří přes ČR přecházejí v rámci balkánské tranzitní trasy. „I do budoucna je možné očekávat zvýšený nárůst nelegální migrace, především s ohledem na nestabilní migrační situaci v Evropě,“ uvedl mluvčí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video