(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

V Česku řádí gangy bytařů až z Kolumbie, policie nabízí na ochranu aplikaci

  • 21
Vloupání do bytů, domů nebo rekreačních chat tvoří v České republice téměř polovinu trestné činnosti. Zloději se letos dostali do více než pěti tisíc soukromých objektů. Kriminalisté proto spolu s Cechem mechanických zámkových systémů vyvinuli aplikaci, která má lidem pomoci jejich majetek chránit.

Aplikace je podle Tomáše Pospíšila ze zámečnického cechu volně ke stažení. Skládá se z databáze zámečníků a rad ohledně zabezpečení objektů. „Odkazuje na kritická místa, kudy se zloději do domů dostávají,“ uvedl.

Kromě toho připravila policie několik spotů, které mají motivovat lidi, aby volali policisty, když zaznamenají u sousedů lupiče. „Potřebujeme, aby si lidé hlídali majetek navzájem,“ uvedl Michal Herma z kriminální policie.

Na projekt „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“ vynaložilo ministerstvo vnitra podle kriminalisty zhruba milion korun. Peníze byly podle něj použity z největší části na nákup vybavení specializované dílny, kde se policisté učí, jak zacházet se zámky a bezpečnostními systémy.

Mezi letošním lednem a říjnem si zloději nejčastěji vybírali rodinné domy, celkem 2 086 případů. Čtvrtina z nich se nacházela ve Středočeském kraji. Vykradli také 1 877 bytů, z toho přes 700 v Praze. Vyloupeno bylo také 1 087 chat.

Narkomani i zločinecké bandy z ciziny

Pachatele jde podle Hermy rozdělit na dvě kategorie. Prvním typem jsou drogově závislí lidé, kteří se vkrádají do objektů bez plánování. V Česku ale v posledních letech působí také zahraniční skupiny, které organizovaně vykrádají domy a byty.

Policisté zaznamenali několik gangů z Kolumbie a z východní Evropy, například z Rumunska. „Tyto skupiny si budou několik dní monitorovat váš byt. Budou sledovat, v kolik odjíždíte do práce a v kolik se z práce vracíte. A v nejpříhodnější dobu vám ten byt vykradou,“ řekl Herma. V letošním roce podle něj zadržela policie čtyři kolumbijské skupiny. „Zaměřují se především na zlato, šperky a finanční hotovost,“ dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video