ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Studenty více lákají zdravotnické obory. Zájem se zvyšuje i u cizinců

  • 3
Z nových dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že každoročně přibývá zahraničních studentů na českých školách. Nejčastěji v Česku na vysokých školách studují Slováci, naopak na základních to jsou Ukrajinci. Nejvyhledávanějšími obory jsou informační a komunikační technologie či zdravotní a sociální péče. Trend studia zdravotnických oborů se však objevuje i u českých studentů, naopak klesá zájem o gastronomii.

„V posledních letech výrazně roste zájem o zdravotnické obory, a to nejen mezi žáky středního vzdělávání s maturitou, ale i mezi studenty VOŠ a VŠ,“ stojí v závěrech ČSÚ.

Na velký zájem upozorňovaly střední zdravotnické školy již v dubnu, kdy žáci podávali přihlášky. V průměru se zájem zvýšil minimálně o třetinu, někde ale i o padesát procent. Některé školy proto upozorňovaly, že budou muset uchazeče odmítat. 

Zájem o obory na středních školách. | foto: ČSÚ

„Letošní zájem o studium všech, ať už klinických, tedy ošetřovatelských oborů, tak technických oborů, je enormní. Ani v předchozích letech netrpěly zdravotnické školy nedostatkem zájemců. V nabídce středních odborných škol ty zdravotnické zaznamenávaly vždy převis, ale nikdy to nebyla více než čtvrtina. V letošním roce ale vnímáme napříč celou republikou opravdový boom zájemců o studium,“ uvedl v minulosti ředitel Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Českých Budějovicích a předseda Asociace zdravotnických škol Karel Štix.

Zájem o zdravotnické obory je i mezi cizinci. Těch podle ČSÚ na českých školách každoročně přibývá. Z pohledu základních škol, kde bylo ve školním roce 2020/2021 962 348 žáků, tvořili zahraniční studenti tříprocentní podíl. 

Ve školním roce 2010/2011 to bylo o procentní bod méně. Nejvíce cizinců na základních školách tvoří Ukrajinci, Slováci či děti z Vietnamu. Následují děti z Ruska nebo Mongolska. 

Podíl cizinců na českých základních školách. | foto: ČSÚ

Nárůst zahraničních studentů lze podle dat ČSÚ sledovat i na vysokých školách. Ze zhruba 303 tisíc studentů tvoří cizicni podíl 16,7 procent. Přitom v roce 2010 jejich podíl byl 9,5 procenta a v roce 2001 pak pouhých 4,3 procenta.

Měli jste na škole spolužáky ze zahraničí?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 7. září 2021. Anketa je uzavřena.

Podle výsledků ČSÚ je mezi zahraničními studenty největší zájem o informační a komunikační technologie, zdravotnické obory či přírodní vědy, matematika a statistika. 

Podíl cizinců na českých vysokých školách. | foto: ČSÚ


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video